KUCHNIA

Zupa z bobu i selera naciowego

Składniki na 4 porcje:

opakowanie mrożonego bobu

kilka gałązek selera naciowego

cebula

kawałek świeżego imbiru (można zastąpić suszonym)

przyprawy: szczypta kurkumy, sól, czosnek niedźwiedzi, kolędra, mięta

Bób rozmrażamy.  Cebulę siekamy, imbir ścieramy na tarce i wrzucamy na 3 minuty na gorącą oliwę, dorzucamy pokrojony seler, po chwili bób, doprawiamy i dusimy chwilę, tak aby przyprawy uwolniły swój aromat.

Zalewamy około 1,5 l wody, gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (max 15 minut). Blendujemy. Serwujemy z wegańską śmietaną (tofu naturalne zblendowane ze szczyptą soli i mlekiem roślinnym) i kukurydzą.

Smacznego!

becky

View Comments

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago