Gryczano-kukurydziany najlepszy chleb bezglutenowy na świecie.
Dobry bezglutenowy chleb jest jak Święty Graal, każdy słyszał nikt nie znalazł. Trudność w tego rodzaju wypiekach polega na tym, że mąki bezglutenowe są suche (ziemniaczana, jaglana, ryżowa), ciężkie i tłuste (mąka z ciecierzycy, orzechowe) i takie wypieki są w najlepszym przypadku zakalcem, a przeważnie po prostu ohydne w smaku. Gluten w wypiekach odpowiada za gąbczastą, pulchną strukturę ciasta, czego w wypiekach bezglutenowych z przyczyn oczywistych osiągnąć się nie da.
Zagłębiłam się w masę przepisów na wypieki bezglutenowe i wypracowałam przepis na idealny bezglutenowy chleb. Jego sekret tkwi w wodzie gazowanej, która nadaje ciastu lekkości i ugotowanym nasionom lnu, które nadają wilgoci i spajają całość.
Chlebek upiekłam na słodko, ale tylko dlatego, że miałam resztkę pestek, które potrzebne mi były do pesto, a że potrzeba jest matką wynalazku, to wykorzystałam gotową mieszankę suszonych owoców. Podsumowując zamiast suszonych owoców użyj dowolnych pestek czy to słonecznika, dyni itp. w dokładnie takiej samej ilości (150 g).
Składniki na duży bochenek (moja keksówka ma wymiar 30×15 cm)
500 g mąki gryczanej białej (niepalonej)
200 g mąki kukurydzianej
100 g płatków owsianych /gryczanych/ryżowych
120 g siemienia lnianego
150 g owoców suszonych/pestek
2 łyżeczki soli
opakowanie 6-7 g drożdży instant
400 ml przegotowanej letniej wody
500 ml gazowanej wody mineralnej
2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Siemię gotuj przez około 15 minut w 300 ml wody (tej z przepisu 400 ml).
W pozostałych 100 ml wody rozpuść drożdże i cukier. Poczekaj aż siemię się zagotuje i drożdże obudzą.
W międzyczasie wymieszaj wszystkie suche składniki.
Ugotowane siemię zblenduj na w miarę możliwości gładka masę.
Do suchych składników dodaj lnianą papkę, obudzone drożdże i wodę gazowaną. Dokładnie wymieszaj.
Jednolite ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie ciasto nabierze lekko gąbczastej struktury i wyrośnie minimum o 1/3.
Formę do pieczenia wysmaruj olejem roślinnym i wysyp mąką gryczaną lub otrębami owsianymi.
Przełóż ciasto do formy, wierz możesz posypać resztką suszonych owoców/pestek.
Przykryj formę czystą szmatką i odstaw na pół godziny do wyrastania. Ciasto urośnie minimum 1 cm.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 C (bez termoobiegu) a na dolną półkę wstaw naczynie z wodą na cały czas pieczenia. Piecz chleb 45-50 minut.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Krysia
Biore przepis , dziekuje ?
becky
Proszę bardzo 🙂
Klaudia
Hej! Super przepis, zwłaszcza ze dużo ostatnio pieke bezglutenowo i pieczywo też, więc dzisiaj wypróbuje. A na przyszłość, można użyć płatków jaglanych? I czy można używać innych mąk, jakie ma to wówczas skutki? Jakie polecasz a jakie nie? Ja Próbowałam na mące z ciecierzycy, byłam zaskoczona bo długo był świeży, ale lekko zakalcowaty.
becky
Proponuję upiec najpierw zgodnie z przepisem, a potem w miarę nabrania wprawy eksperymentować 🙂
ania
Korzystam z wielu przepisów na chleb gryczany, który uwielbiam i potwierdzam! Ten jest najlepszy, najcudowniejszy, idealny! 5 dzień i jest mega pyszny, podczas gdy inne chleby po takim czasie były już twarde, jak kamień 😉
becky
Dziękuję :-*
Ella
Świetny chlebek,dziękuję❤?❤????