Categories: KUCHNIA

Kociołek dyniowy z fasolą i soczewicą

Dziś chyba  w całej Polsce jest zimno, więc zamarzyło mi się coś sycącego, rozgrzewającego, ale na tyle lekkiego by nie robić sobie „pół godzinki dla słoninki” ( czyt. drzemka) po obiedzie. Pojawiły się ostatnio bardzo zgrabne dynie piżmowe, ot takie niecały kilogram, co jest idealną wielkością do zużycia na raz.  Zużywam już ostatecznie swoje puszkowe zapasy, bo mając sklep z tego typu asortymentem ciut głupio jest kupować puszki 😉

Składniki na 4 duże porcje (czyli nawet 6 normalnych):

200-250 g suchej czerwonej fasoli ugotować lub dwie puszki po 400 g

200 g czerwonej soczewicy

4 duże pomidory (osobiście nie kupuję o tej porze roku pomidorów) lub 2 puszki po 400 g siekanych pomidorów

6 fig (jakiś czas temu kupiłam wielce zadowolona niezły zapas, ale jak widać strasznie się scukrzyły)

1-2 cebule

łyżeczka kuminu

łyżeczka papryki (zawsze mieszam w słoiczku ostrą ze słodką)

łyżeczka papryki wędzonej (płaska)

płaska łyżeczka soli

olej roślinny do smażenia

1 średniej wielkości dynia piżmowa

Przygotowanie:

Dynię obierz i pokrój w 1 cm kostkę. Cebulę pokrój w półplasterki i wrzuć na głęboką patelnię lub do garnka, gdzie wcześniej rozgrzałaś/łeś 3 łyżki oleju. Smaż cebulę około 3 minut, niech się zeszkli po czym dodaj dynię, kumin i papryki. Wymieszaj i smaż razem 10 minut mieszając od czasu do czasu.

Dodaj soczewicę i pomidory oraz wody (dokładnie tyle ile ma puszka, czyli 400 ml).  Gotuj wszystko razem około 10 minut.

Gdy soczewica będzie już miękka dodaj fasolę i posiekane figi oraz dopraw solą. Gotuj jeszcze chwilkę, aby fasola się ogrzała.

Podawaj z pieczywem, najlepiej taki na zakwasie.

Smacznego!

becky

View Comments

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

3 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago