KUCHNIA

Korzenne ciasto z selerem i jabłkami

Piekłam różne ciasta: z marchewki, buraków, fasoli (akurat to było glutem straszliwym, nigdy więcej przepisów z blogów;-), a tym razem osiągnęłam mistrzostwo (nie, nie jestem skromna) mianowicie z selerem. Moja rodzinka bawiła się w konkurs: poznaj Stachu po zapachu, padało że kasza w tym jest, ryż, itd. ale nikt a nikt nie zgadł że seler, który dał o dziwo bardzo orzechowego posmaku, dodane jabłka nadały wilgotności a wegański karmel z ryżowego nadał mu szlachetności- słowem cudo!

Składniki:

200 g mąki pszennej białej

200 g maki pszennej razowej

150 g brązowego cuku

100 g namoczonych rodzynek

250 g startego na grubych oczkach selera (2 średnie selery)

2 średniej wielkości jabłka starte na tarce o grubych oczkach

200-250 ml oleju roślinnego

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

łyżeczka cynamonu

łyżeczka goździków (w proszku, ja zmiażdżyłam swoje w moździerzu)

1 dojrzały banan zblendowany na papkę

Przygotowanie:

Wielkiej filozofii tu nie ma: połączyć wszystkie składniki, można mikserem, łyżką albo dłonią, w razie potrzeby dodać troszkę więcej oleju, stąd ta rezerwa 50 ml. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.

Piec w temp. 180 C około godziny,

Samo w sobie jest pyszne, przysięgam, ale ja dla podkręcenie jeszcze bardziej smaku polałam skarmelizowanym mlekiem ryżowym i posypałam orzechami włoskimi.

tu znajdziecie przepis jak zrobić karmel

Smacznego!

becky

View Comments

  • Bardzo ciekawy przepis. Większości seler kojarzy się z rosołem, chociaż ja ostatnio odkryłem bardzo dobre i mało kaloryczne frytki z selera :) ale jeżeli chodzi o ciasto to nigdy bym nie pomyślał. Trzeba będzie spróbować! Dzięki :)

    • Ja uwielbiam selerowe frytki, ale piekę w piekarniku wszystkie korzenne razem: marchewkę, pietruszkę, seler i bataty w połączeniu z oliwą, rozmarynem i tymiankiem niebo w gębie. Seler w ciastach jest dobrym patentem na przemycenie warzyw do diety, zwłaszcza dzieci;-)

  • Brzmi ciekawie, tylko (sorry za pytanie, ale nie jestem weganką) skąd wziąć to mleko skarmelizowane?

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago