Piekłam różne ciasta: z marchewki, buraków, fasoli (akurat to było glutem straszliwym, nigdy więcej przepisów z blogów;-), a tym razem osiągnęłam mistrzostwo (nie, nie jestem skromna) mianowicie z selerem. Moja rodzinka bawiła się w konkurs: poznaj Stachu po zapachu, padało że kasza w tym jest, ryż, itd. ale nikt a nikt nie zgadł że seler, który dał o dziwo bardzo orzechowego posmaku, dodane jabłka nadały wilgotności a wegański karmel z ryżowego nadał mu szlachetności- słowem cudo!
Składniki:
200 g mąki pszennej białej
200 g maki pszennej razowej
150 g brązowego cuku
100 g namoczonych rodzynek
250 g startego na grubych oczkach selera (2 średnie selery)
2 średniej wielkości jabłka starte na tarce o grubych oczkach
200-250 ml oleju roślinnego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
łyżeczka goździków (w proszku, ja zmiażdżyłam swoje w moździerzu)
1 dojrzały banan zblendowany na papkę
Wielkiej filozofii tu nie ma: połączyć wszystkie składniki, można mikserem, łyżką albo dłonią, w razie potrzeby dodać troszkę więcej oleju, stąd ta rezerwa 50 ml. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
Piec w temp. 180 C około godziny,
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Bardzo ciekawy przepis. Większości seler kojarzy się z rosołem, chociaż ja ostatnio odkryłem bardzo dobre i mało kaloryczne frytki z selera :) ale jeżeli chodzi o ciasto to nigdy bym nie pomyślał. Trzeba będzie spróbować! Dzięki :)
Ja uwielbiam selerowe frytki, ale piekę w piekarniku wszystkie korzenne razem: marchewkę, pietruszkę, seler i bataty w połączeniu z oliwą, rozmarynem i tymiankiem niebo w gębie. Seler w ciastach jest dobrym patentem na przemycenie warzyw do diety, zwłaszcza dzieci;-)
Brzmi ciekawie, tylko (sorry za pytanie, ale nie jestem weganką) skąd wziąć to mleko skarmelizowane?
tu znajdziesz przepis na karmel http://www.greenscarf.pl/weganski-twix/ , dodałam też link w przepisie.
Czy rodzynki są konieczne?
Ależ skąd, możesz pominąć luz zastąpić innymi posiekanymi suszonymi owocami.