Jak tylko dorwałam młodą kapustę to już miałam na nią pomysł. Wygrzebałam z lodówki kapustę pekińską, wyjęłam z tajnego schowka jabłka, które chowam przed Miśkiem, bo średnio zjada dziennie kilogram, a gdy akurat ja potrzebuję, to nie ma ani jednego. Jak już były jabłka to dorzuciłam jeszcze żurawinę i morele. Udało mi się tak dobrać składniki, że z przypraw dodałam tylko kuminu i sproszkowanej kolendry. Muszę przyznać, że mój eksperyment kulinarny uważam za bardzo udany, zjadłam sama 3/4 🙂
Składniki na 4-6 porcji jako główne danie:
mała główka młodej kapusty (nie więcej niż 1,5 kg)
średniej wielkości kapusta pekińska
3–5 gałązek selera naciowego (można pominąć, ja musiałam już swój zużyć)
2 jabłka
100 g moreli
100-150 g suszonej żurawiny
łyżeczka kuminu
łyżeczka sproszkowanej kolendry
łyżeczka soli
Przygotowanie:
Kapustę podziel na ćwiartki i poszatkuj, seler pokrój w 1 cm kawałki. W dużym garnku (5 litrowym) rozgrzej olej i wrzuć 1/3 kapusty i selera, i co 5 minut kolejne partie. Kolejno dodaj poszatkowaną kapustę pekińską i duś wszystko razem 5 minut.
Po tym czasie dodaj pokrojone na 4 morele, jabłka pokrojone w 1 cm kostkę i żurawinę. Wymieszaj. Duś kolejne 5 minut.
Dopraw solą, kuminem i kolendrą, i duś kolejne 5 minut. Według mnie bigos już jest idealny!
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…