KUCHNIA

Lekki bigos z młodej kapusty, jabłkiem i żurawiną

Jak tylko dorwałam młodą kapustę to już miałam na nią pomysł.  Wygrzebałam z lodówki kapustę pekińską, wyjęłam z tajnego  schowka jabłka, które chowam przed Miśkiem, bo średnio zjada dziennie kilogram,  a gdy akurat ja potrzebuję, to nie ma ani jednego. Jak już były jabłka to dorzuciłam jeszcze żurawinę i morele. Udało mi się tak dobrać składniki, że z przypraw dodałam tylko kuminu i sproszkowanej kolendry.  Muszę przyznać, że mój eksperyment kulinarny uważam za bardzo udany,  zjadłam sama 3/4 🙂

Składniki na 4-6 porcji jako główne danie:

mała główka młodej kapusty (nie więcej niż 1,5 kg)

średniej wielkości kapusta pekińska

3–5 gałązek selera naciowego (można pominąć, ja musiałam już swój zużyć)

2 jabłka

100 g moreli

100-150 g suszonej żurawiny

łyżeczka kuminu

łyżeczka sproszkowanej kolendry

łyżeczka soli

Przygotowanie:

Kapustę podziel na ćwiartki i poszatkuj, seler pokrój w 1 cm kawałki. W  dużym garnku (5 litrowym) rozgrzej  olej i wrzuć 1/3  kapusty i selera, i co 5 minut kolejne partie. Kolejno dodaj poszatkowaną kapustę pekińską i duś wszystko razem 5 minut.

Po tym czasie dodaj pokrojone na 4 morele, jabłka pokrojone w 1 cm kostkę i żurawinę. Wymieszaj. Duś kolejne 5 minut.

Dopraw solą, kuminem i kolendrą, i duś kolejne 5 minut. Według mnie bigos już jest idealny!

Smacznego!

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago