Są takie połączenia składników które po prostu pasują i już, tak jest właśnie w przypadku bakłażanów i pomidorów, dodać do tego tylko trochę bajerów, kupkę ryżu i mamy lekki obiad. Jak zwykle zrobiłam ilości jak dla wojska, więc połowa sobie grzecznie czeka w lodówce (takie danie nawet 5 dni może spokojnie czekać).
Składniki na 6 porcji:
3 bakłażany (około 1 kg w sumie)
800 g pomidorów (mogą to być siekane z kartonika, świeże, passata)
500 g pieczarek (u mnie było to pół na pół białe i brązowe)
1 ostra papryka
2 cebule
50 ml dobrego oleju (u mnie ulubiony rzepakowy z pierwszego tłoczenia)
łyżeczka nasion kolendry (jeżeli dodacie świeżej zielonej to możecie pominąć)
łyżeczka pieprzu (u mnie czerwony)
łyżeczka kuminu
pęczek zielonej pietruszki lub kolendry
Przygotowanie:
W dużym garnku podgrzej 2-3 łyżki oleju roślinnego i przez 5 minut podsmażaj pokrojoną w kostkę cebulę. Potem dodaj przyprawy (z wyjątkiem soli) i przez dosłownie chwilę smaż wszystko razem cały czas mieszając.
Do cebuli dodawaj w 3-4 partiach pokrojone w 1-2 cm kostkę bakłażany.
Po około 10 minutach duszenia, dodaj pokrojone na 4 części pieczarki. Duś wszystko razem 5-8 minut.
Dodaj drobno pokrojoną paprykę.
Następnie pomidory. Wymieszaj dokładnie, dodaj sól. Przykryj garnek pokrywką i gotuj 10 minut.
Gdy już będzie gotowe dodaj posiekane zielsko.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…