Dziś na szybko coś lżejszego ze świeżych warzyw- marchew i owoców- maliny i aronia.
Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
200 g twardego zimnego masła koksowego (lub innego roślinnego)
3 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
200 g startej na drobnych oczkach marchwi
słoik dżemu malinowego (truskawkowego, z aronii itp.- ja przesmażyłam maliny 5 minut z odrobiną cukru i zawekowałam)
Przygotowanie:
Mąki wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiać na dużą deskę, na której będziemy wyrabiać ciasto. Dodać pokrojone w kostkę masło i cukier.
Siekać dużym nożem aż masło przestanie być wyczuwalne (około 10 minut mi to zajęło). Powstanie taki mokry piasek (bez obaw, sklei się).
Do takiego ciasta dodać startą marchew i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać ciacha.
Ciacho smarować dżemem i przykryć drugim z dziurką.
Tak przygotowane piec około 30 minut w temp 190 C.
Smacznego!
ciacha są lekko słodkie, kruche, rozpływają się w ustach a do telko delikatnie wilgotne!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Ale smakowite ciasteczka :-)
Upiekłam ciasteczka z tego przepisu, ale z lekkimi modyfikacjami: dodałam tylko mąkę pszenną, a zamiast masła kokosowego - zwykłą margarynę, dodałam też samodzielnie skomponowaną przyprawę do piernika, która została mi jeszcze ze świąt, dżem domowy z czarnej porzeczki, i... wyszło super. Dzięki za inspirację! :)
Bardzo się cieszę, że się udały a przede wszystkim że smakowały :-)