Bez kategorii

Pierogi z kurkami w arachidowym sosie

20150728_160433[1]Kurki rzucili w promocji, trzeba było to wykorzystać, więc zrobiłam zapas pierogów, bo co jak co ale kurki są fantastyczne same w sobie i najlepiej smakują w delikatnej oprawie. * Sos może i kiepsko na zdjęciu wygląda, ale zapewniam, że doskonale podkreśla smak kurek.

Składniki:

podam podstawowy przepis na ciasto, bo ja robiłam zapasy pierogów i znacznie zwiększałam proporcje.

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżki oleju

szczypta soli

1,5 szklanki gorącej wody

* nie ważne czy to szklanka czy kubek, ważne aby make i wodę odmierzać tym samym naczyniem

Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników, tak aby było idealnie gładkie, ja nie używam do tego żadnych maszyn, wolę wszystko robić ręcznie. Gotowe zawijami w wilgotną ściereczkę i na bieżąco rozwałkowujemy części które faszerujemy.

Farsz:

do powyższego przepisu na ciasto wystarczy 400 g kurek

2-3 cebule

3-4 łyżki oleju

szczypta soli i gałki muszkatołowej

Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć aż się zeszkli, tak samo drobno posiekać  kurki i dorzucić do cebuli, mieszając od czasu do czasu około 10 minut, doprawić.

Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka, nałożyć farsz i uformować pierogi. Ja używam „maszynki do zlepiania” , całe 3 zł a ułatwia życie.

Gotowe pierogi wrzucać do wrzątku i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Przed podaniem zawsze je podsmażam na lekko złoty kolor.

Sos arachidowy:

4 łyżki orzeszków ziemnym (jeżeli niesolone to dodać pół łyżeczki soli)

kromka chleba (jasnego) około 100 g

150-200 ml mleka sojowego

50 ml oliwy/oleju

Wszystko razem zblendować na możliwie gładką masę. Można dodatkowo do zagotować, ja podałam bez gotowania razem z ciepłymi pierogami.

20150728_160418[1]

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.