Bez kategorii

Pomarańczowy chlebek kukurydziany

20150826_195733[1]Ten chlebek powstał z przypadku, ogarniałam dynię więc przy okazji zrobiłam zupę, a do zupy dyniowej konieczny jest sok z pomarańczy, a że rzadko je kupuję, to stwierdziłam że wykorzystam sytuację i zetrę skórkę, i właśnie przez tą skórkę upiekłam chlebek. Największą rekomendacją jego smaku jest fakt, że mała Miśka żąda ode mnie teraz codziennie tego chlebka. Jest lekko słodki i bardzo aromatyczny, z powodzeniem można zastąpić pomarańczę cytryną.

Składniki:

100 ml oleju roślinnego

170 g mąki kukurydzianej

170 g mąki pszennej

1 dojrzały banan

250 ml mleka sojowego

30 ml soku z cytryny (3-4 łyżki)

płaska łyżeczka soli

płaska łyżeczka sody oczyszczonej

70 g cukru

2 łyżki rozmarynu (może być świeży)

starta skórka z pomarańczy (ja użyłam 2 szt.)

20150826_185517[1]Przygotowanie:

mleko zagotować, zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny, wystudzić (chociaż na tyle aby nie było gorące). Utrzeć cukier z olejem i bananem na gładką masę.

20150826_185925[1]dodać zakwaszone mleko i ponownie wymieszać.

20150826_185943[1]W dużej misce wymieszać pozostałe składniki, tj. mąki, sodę, rozmaryn

20150826_190054[1]do wymieszanych suchych składników dodać masę mokrą i startą skórkę z pomarańczy. Wszystko wymieszać.

20150826_190231[1]i przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

20150826_190534[1]Piec w temp. 180 C około 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest suche). Chlebek po wystudzeniu zawinięty w folię aluminiową zachowa świeżość nawet 3 dni.

20150826_195633[1]

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *