Wszystkie Wegusy bez wyjątku znają sojowe pasztety, które można kupić, ich cena zaczyna się od 2,60, i nie wiem jak Wy, ale ja takie 100g opakowanko wciągam na śniadanie, po ostatnich zakupach (prawie 4 zł za jeden) postawiłam sobie za cel, sama zrobić, a w miedzy czasie moja czytelniczka również zapytała, czy nie mogłabym czegoś takiego wykombinować. Udało się, wyszedł lepszy (no ba!) niż kupny, a cena za około kilogram nie przekroczy, choćbyście nie wiem jak drogie składniki kupili 20 zł. Zatem do dzieła!
ps. Śmiało można mrozić ten krem.
Składniki:
200 g suchego ziarna soi ugotować do miękkości (po ugotowaniu ważyła około 900 g)
2 średnie cebule
200 g słoik koncentratu pomidorowego
cały słoik wraz z zalewą pomidorów suszonych
łyżka płatków drożdżowych
łyżeczka sili
łyżeczka pieprzu
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżka cukru najlepiej brązowego
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę, nie wysilaj się, bo i tak będzie wszystko blendowane. Rozgrzej dwie łyżki oleju/zalewy z suszonych pomidorów i i podsmaż przez około 5 minut na niej cebulę, po chwili dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę (zostawiłam część tych z zalewy i po blendowaniu całości dodałam do kremu), dodaj przyprawy (poza solą i drożdżami). Smaż wszystko razem 2-3 minuty.
Dodaj ugotowaną soję, koncentrat pomidorowy, przemieszaj wszystko i smaż 2-3 minuty.
Przełóż wszystko do dużej miski, dodaj resztę zalewy z pomidorów, sól i drożdże. Zblenduj całość na gładką masę.
Smacznego!
ps. Jeżeli ugotujecie soję, a najlepiej namoczyć ją wcześniej przez noc to przygotowanie kremu zajmie Wam dosłownie 20 minut!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Super przepis! Robie bardzo podobną paste i jest pyszna :)
Wiadomo, że domowe najlepsze!
Zrobię napewno! Przepis wygląda świetnie. Piszesz, że się dobrze zamraża, konsystencja po rozmrozeniu jest taka sama?
Po rozmrożeniu konsystencja jest taka sama, śmiało!