Kolejna wariacja na temat wegańskiego „sernika”. Przerobiłam wszystkie możliwe kombinacje z tofu, z kaszy jaglanej, ale według mnie z białej fasoli najbardziej przypomina sernik, do tego stopnia że niewegusy łudzą się, że wróciłam na ciemną stronę mocy. Ten sernik jest z dużą ilością dyni, a dokładniej dyniowego puree, które robi się piekąc około 1 godziny pokrojoną (surową) dynię, a upieczony miąższ się blenduje. Sos toffi to przysłowiowa kropka nad „i”.
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
masa „serowa”
500 g (waga suchej przed gotowaniem) fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej
400 g dyniowego puree
1 duży banan
200 g cukru
100 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
łyżka cynamonu
łyżeczka imbiru
100 g gładkiego masła orzechowego
spód:
100 g płatków owsianych
100 g orzechów włoskich/pekan
60 g oleju roślinnego
Sos toffi- przepis znajdziecie tu
Przygotowanie:
Składniki na spód ciasta zblendować.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, dno formy wykleić ciastem.
W dużej misce zblendować fasolę, bananam cukier, masło orzechowe i puree z dyni. Masa musi być idealnie gładka.
Do masy przesiać mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Przełożyć masę serową do formy. Całość piec około 1 godziny w temp. 180 C. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i schować do lodówki na kilka godzin.
Nie będę kłamać, my jedliśmy jeszcze ciepły i polany gorącym sosem 😉
Tak wyglądał sernik w dniu zrobienia z ciepłym sosem 😉
Sos na drugi dzień wygląda jak płynne krówki 🙂
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
ja mam pytanie czy wiesz ile surowej dyni trzeba upiec zeby wyszlo 400 gram
upieczonej?
Swietny sie mi wydaje ten przepis, na pewno wyprobuje i dam znac jak wyszedl ?
Serdecznie pozdrawiam,
Około 600 g :-)
Około 600 g (ze skórą), ale spokojnie takie puree możesz zamrozić i wykorzystać później jeżeli Ci zostanie. A w lodówce może stać tydzień. Z puree możesz też zrobić zupę dyniową, podsmażyć tylko trochę cebuli i doprawić :-)
Jakiej dyni używasz, że wyszedł Ci taki piękny kolor puree?
Zwykłej dyni, na opakowaniu z nasionami określanej jako "Olbrzymka" :-)
Zrobilam, 6/10, dziekuje za przepis