KUCHNIA

Strogonoff wersja wegańska

20150605_143336[1]

Misiek nigdy wcześniej nie jadł strogonoffa, więc byłam tak uprzejma i zrobiłam dziś na obiad. W sumie nie znając smaku oryginalnego z wołowiną mogłam wcisnąć mu cokolwiek, ale zapewniam że wyszedł jak oryginał i do tego jest bardzo szybki w przygotowaniu.

Składniki na 4 bycze porcje:

2 duże czerwone papryki

3 średnie ogórki kiszone

2 cebule

300 g pieczarek

koncentrat pomidorowy – mały słoiczek

200 g suchych kotletów sojowych – ugotować i bardzo dokładnie odsączyć)

2 łyżki mąki (użyłam kukurydzianej)

przyprawy po 1 łyżeczce: pieprz, papryka słodka, papryka wędzona

20150605_134524[1]

Przygotowanie:

cała idea tej potrawy to krojenie w paseczki około 2 cm, tak więc kroimy cebulę i pieczarki  (cieniutkie plasterki) wrzucamy do duże garnka na gorący olej.

20150605_135432[1]

Po 5 minutach smażenia dodajemy paprykę. Po kolejnych 5 minutach podlewamy szklanką wody. W międzyczasie kroimy w paseczki kotlety sojowe, wrzucamy do miski i obtaczamy w mące. Tak przygotowane podsmażamy na patelni aż się przyrumienią.

20150605_141459[1]

Ogórki kroimy w paseczki i dodajemy do reszty warzyw.

20150605_140525[1]

Dodajemy koleją szklankę wody, doprawiamy do smaku, dorzucamy paseczki sojowe, mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś 3 minuty aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem, kaszą lub po prostu z pieczywem. Misiek jak to Misiek, stwierdził że zajebiste było  a babcia (przypomnę- 86 lat- bardzo na fleku) zapytała co to za pyszne delikatne mięsko 😉

20150605_143327[1]

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.