JOGA&AJURWEDA,  KUCHNIA

Wegańska grochówka

Wegańska grochówka w pierwszej chwili zakrawa na oksymoron, bo jak nic kojarzy się pływającymi kawałkami mięcha, Misiek coś o żeberkach  nawet wspominał i o boczku, a mi to się głównie kojarzyła z potężną ehhm niestrawnością powiedzmy 😉 Zrobiłam, a jakże wersję wegańską, jeszcze dorzucając tofu i mój „będący wege kiedy ja patrzę” mąż stwierdził, że w życiu nie jadł tak dobrej  grochówki,  zresztą Miśce Małej (bo ja Duża jestem) też  bardzo smakowała.

Składniki na 6 solidnych porcji:

300 g grochu, u mnie cały, połówki będą nawet lepsze o szybciej się gotują, namoczyć przez noc, i wypłukać w czytsej wodzie

3 średnie ziemniaki

2-3 korzenie pietruszku

mały seler

4 średnie marchewki

2-3 cebule

2 łyżki mieszanki przypraw „Czubryca” -idealna do wszelakich strączków

łyżeczka wędzonej soli

do podania:

2 kostki wędzonego tofu podsmażonego na złoto

Przygotowanie:

W dużym, 5 litrowym garnku rozgrzej 4 łyżki oleju roślinnego, przez 5 minut podsmażaj posiekaną w drobną kostkę cebulę, po czym dodaj przyprawy, wymieszaj.

Na grubych oczkach tarki zetrzyj obrany seler, pietruszkę i marchew (ja części marchwi pokroiłam w ćwiartki, bo miałam odmianę Paryską, Ty możesz pokroić w półplasterki, albo zetrzeć całość, kto co lubi). Dodaj do cebuli z przyprawami, wymieszaj i duś 5 minut.

Kolejno dodaj groch i wymieszaj.

Po chwili dodaj sól wędzoną i około 3 litów wody. Całość gotuj na małym ogniu aż groch będzie prawie miękki, jeżeli to był cały groch tak jak u mnie to zajmie to około 40 minut, połówki gotują się znacznie krócej.

W międzyczasie obierz ziemniaki, i pokrój je w drobną kostkę, gdy groch będzie już prawie dobry dodaj ziemniaki i ewentualnie resztę marchwi, gotuj do czasu, aż ziemniaki będą dobre, czyli jakieś 15 minut i zupa gotowa.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *