Kawałek szczęścia, czyli lekki wegański jabłecznik
Misiek miał życzenie na cyt.” normalne ciasto z jabłkami, a nie jakieś wydziwiane”, zupełnie nie wiem o co mu chodzi 😉 , ale podjęłam się zadania, zajęło mi to 15 minut (przygotowanie). Ciast rozeszło się jeszcze ciepłe w 10 minut, tyle że zdążyłam zrobić zdjęcia, a Nina była zbulwersowana, gdy po chwili przyszła po drugą porcję i nic już nie było, stwierdziła, że to bez sensu piec, gdy wszystko od razu zjedzone, ha! A teraz konkrety: ciasto jest lekkie, ale wilgotne, teoretycznie wytrzyma kilka ładnych dni, ale w praktyce, nie wierzę że dotrwa do dnia następnego. Jest banalnie proste do wykonania i obłędnie dobre, a do tego całkiem fajnie wygląda.
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
200 g mąki pszennej
4 średnie jabłka (około 600 g)
2 średnie babany
150 g roślinnej wegańskiej margaryny (znalazłam taką z Mlekovity) lub 150 ml oleju roślinnego
50-80 cukru
3 łyżki syropu klonowego *od biedy można pominąć lub zastąpić innym wege „miodem”
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Margarynę/olej zbenduj na puszytystą masę razem z cukrem, bananami i syropem klonowym
Do powstałej masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, wymieszaj.
Jabłka obierz i pokrój w 2 cm kostkę. Dodaj do ciasta. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz na środkowej półce piekarnika 1 temp. 170-180 C przez około 50 minut.
Smacznego!
4 komentarze
kotek
Hej?
Czy mam ustawić grzanie góra dół. Ewentualnie termoobieg?pozdrawiam i dziękuję za przepis?
becky
Jak masz taki program to ciasta na proszku do pieczenia/sodzie piecz zawsze z termoobiegiem 🙂
Basia
Dzieci w przedszkolu jadły ze smakiem. Super ciasto.
Piekłam góra dół , z dwóch porcji, dodałam dwa banany i mus owocowy w zamian za kolejne dwa.
Proszek i soda.
Owoce przed dodaniem warto oprószyć mąka ziemniaczana.
Wspaniały przepis dziekuje
becky
Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam 🙂