Moje drugie podejście do tortów w ogóle. Jest wegański i tak samo jak pierwszy dyniowy. Tym razem pomagała mi Miśka.
Część 1 filmu/przygotowanie ciasta:
Składniki:
450 g mąki pszennej
200 g brązowego cukru
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli i pieprzu
po poł łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru lub kardamonu
2 banany
240 g puree z dyni
200 g brązowego cukru
Krem:
około 600 g wegańskiego serka
50 g ksylitolu
50 g płatków ryżowych
200 g masy marcepanowej
50 g masła kokosowego
Polewa:
150 g gorzkiej czekolady
50 g brązowego cukru
50 g masła kokosowego
Utrzeć na gładką masę olej z cukrem i bananami. Mąkę wymieszać z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć mąkę z masą bananową i puree z dyni. Upiec całe ciasto na raz lub podzielić na części i piec pojedynczo. Jako całość piec około 45-60 minut (sprawdzać suchość ciasta patyczkiem) w przypadku pieczenia w 3 częściach każda piec 30 minut w temp. 170-180 C.
Przygotowanie kremu:
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Można stopniować płatki ryżowe, lub całkowicie z nich zrezygnować, w zależności od tego jak gęsty krem uzyskamy.
Przygotowanie polewy:
Wszystkie składniki rozpuści w kąpieli wodnej, schodzić ale tak, aby nadal masa była nadal płynna.
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…