Categories: KUCHNIA

Wegańskie ciastka digestive

Bardzo często można spotkać przepisy na ciasta, gdzie bazą są słynne ciastka „digestive”, jako weganka nie mogę nie mogę iść na łatwiznę i po porostu ich kupić, więc opracowałam przepis na te ciastka w wersji wege. Wyszły idealnie kruche, z powodzeniem można je trzymać w puszcze do 2 tygodni, ja musiałam puszkę zakamuflować w spiżarni, bo będą mi potrzebne do kolejnego przepisu.

Składniki na około 20 sztuk:

175 g razowej mąki pszennej

50 g mąki pszennej

50 g płatków owsianych (należy je zmielić)

100 ml oleju roślinnego lub 120 g masła roślinnego

70 g brązowego cukru

70 ml mleka roślinnego

pół łyżeczki soli

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Płatki owsiane zmielić i wszystkie składniki wyrobić najlepiej ręcznie.

powstałe ciasto uformować w kulę

Rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać ciastka.

Ciacha piec w temp. 180 C około 15 minut. (najlepiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia)

po upieczeniu:

i po ugryzieniu na specjalne życzenie Ani 🙂

Smacznego!

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

3 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago