Dziś jest piękna sobota, od rana piekłam ciasteczka, ponieważ po południu będę mieć w domi inwazję małych „potworów”, a jak wiadomo potwory są ciasteczkowe. Nina zrobiła testy i rzuciła hasło „Mami, tylko nic już więcej nie dodawaj bo są super”, zupełnie nie wiem o co jej chodziło. Ciacha są kruche, idealnie nadawać się będą jako baza do innych ciast, można do nich dodać kakao czy też karob.
Składniki na około 50 szt.
400 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 ml złotego syropu (przepis znajdziecie tu) , syropu z agawy lub innego wegańskiego lepiszcza
100 g m masła kokosowego lub 120 ml innego oleju roślinnego
łyżka esencji waniliowej
łyżka soku z cytryny
1 mały banan
szczypta soli
Przygotowanie:
Zblenduj na gładką puszystą masę banana z masłem kokosowym.
Umieść wszystkie składniki na ciasto w dużej misce, ale syrop dodawaj stopniowo, początkowo możesz wyrobić ciasto mikserem.
Zagnieć gładkie ciasto, konsystencją będzie przypominało masę marcepanową. Owiń je folią spożywczą i schłodź przez 30 minut w lodówce.
Słodzone ciasto rozwałkuj na delikatnie podsypanym mąką blacie na grubość 3-5 mm max i wykrawaj foremką ciasteczka.
Ciasteczka możesz bardzo ciasno ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem ponieważ nie rosną.
Piecz około 15 minut w temp. 180mc aż ciasteczka ładnie się na brzegach zezłocą.
Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika są miękkie, ale podczas stygnięcia twardnieją. Przechowywać je w metalowej puszcze, wytrzymają spokojnie tydzień.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
masło kokosowe to to samo co olej kokosowy w stałej formie? :) jeśli tak to jakiego użyć? rafinowanego czy nierafinowego?
Dokładnie tak: masło i olej kokosowy to to samo, po prostu zimny ma konsystencję twardego masła, a ciepły oleju. Podobno nierafinowany traci swoje właściwości podczas gotowania, więc lepiej go używać na zimno, a do pieczenia i gotowania używać rafinowanego, niewątpliwie jest to też bardziej ekonomiczne.
Ile takie ciasteczka poleżą? ;-) Chciałabym je upiec i udekorować wcześniej i schować do puszki.
Tydzień minimum :-)