KUCHNIA

Wegańskie kruche ciasteczka „Made with love”

Dziś jest piękna sobota, od rana piekłam ciasteczka, ponieważ po południu będę mieć w domi inwazję małych „potworów”, a jak wiadomo potwory są ciasteczkowe. Nina zrobiła testy i rzuciła hasło „Mami, tylko nic już więcej nie dodawaj bo są super”, zupełnie nie wiem o co jej chodziło. Ciacha są kruche, idealnie nadawać się będą jako baza do innych  ciast, można do nich dodać kakao czy też karob.

Składniki na około 50 szt.

400 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

100 ml złotego syropu (przepis znajdziecie tu) , syropu z agawy lub innego wegańskiego lepiszcza

100 g m masła kokosowego lub 120 ml innego oleju roślinnego

łyżka esencji waniliowej

łyżka soku z cytryny

1 mały banan

szczypta soli

Przygotowanie:

Zblenduj na gładką puszystą masę banana z masłem kokosowym.

Umieść wszystkie składniki na ciasto w dużej misce, ale syrop dodawaj stopniowo, początkowo możesz wyrobić ciasto mikserem.

Zagnieć gładkie ciasto, konsystencją będzie przypominało masę marcepanową. Owiń je folią spożywczą i schłodź przez 30 minut w lodówce.

Słodzone ciasto rozwałkuj na delikatnie podsypanym mąką blacie na grubość 3-5 mm max i wykrawaj foremką ciasteczka.

Ciasteczka możesz bardzo ciasno ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem ponieważ nie rosną.

Piecz około 15 minut w temp. 180mc aż ciasteczka ładnie się na brzegach zezłocą.

Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika są miękkie, ale podczas stygnięcia twardnieją.  Przechowywać je w metalowej puszcze, wytrzymają spokojnie tydzień.

Smacznego!

becky

View Comments

  • masło kokosowe to to samo co olej kokosowy w stałej formie? :) jeśli tak to jakiego użyć? rafinowanego czy nierafinowego?

    • Dokładnie tak: masło i olej kokosowy to to samo, po prostu zimny ma konsystencję twardego masła, a ciepły oleju. Podobno nierafinowany traci swoje właściwości podczas gotowania, więc lepiej go używać na zimno, a do pieczenia i gotowania używać rafinowanego, niewątpliwie jest to też bardziej ekonomiczne.

  • Ile takie ciasteczka poleżą? ;-) Chciałabym je upiec i udekorować wcześniej i schować do puszki.

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

3 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago