https://www.youtube.com/watch?v=WIq697sOTyc
Znalazłam przepis na ciasteczka żołnierskie, który był dla mnie inspiracją. Jak doczytałam podczas II wojny światowej brytyjscy kucharze często przerabiali klasyczne potrawy, by móc je wykorzystać w trudnych wojennych warunkach. Cóż, jak dla mnie idealne do szkoły, przecież tam też chodzi o przetrwanie ;-). Tym razem pomagał mi Misiek, za „karę”, że zanudza mnie historiami z wojska.
Składniki:
150 g mąki (szklanka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (a nie szklanka, jak nawijam na filmie;-)
szczypta soli
100 -150 g cukru
50 ml oleju roślinnego (3 łyżki)
200 g startej marchewki
2-3 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Olej utrzeć z cukrem, dodać zimą wodę, połączyć z resztą składników. Masę przekłada łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180C 15-20 minut. Ciacha są puszyste, ale się nie kruszą.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Hahaha, z tą szkołą się zgadzam :D Lubię wszelkie ciasta marchewkowe, więc chyba się skuszę. Można zamiast cukru dać syrop klonowy? :)
Jasne, że można zastąpić tylko pilnuj ilości mokrych składników, zmniejsz ilość wody albo nawet całkowicie zrezygnuj
A jak zrobić by były kruche nie puszyste? Na zdjęciach wyglądają na kruche :-) Nie żebym marudziła ale może jest jakiś trick bez zmiany przepisu?
Hmm, zamień w połowie mąkę na krupczatkę lub kukurydzianą, wtedy będą trochę bardziej kruche.