W tym roku zamiast tradycyjnego barszczyku w uszkami u mnie pojawi się na stole zupa krem z pieczonych buraków, a do zagryzienia kulebiak z kiszona kapustą.
Składniki (na 3 litry zupy):
około 1 kg surowych buraków
1 średniej wielkości cebula
1 duże jałbko
sok z jednej cytryny
sól, pieprz i czosnek suszony (każdego około łyżeczki)
*folia aluminiowa
Przygotowanie:
Każdego buraka (nie obierając go) zawiń w folię aluminiową, ułóż na blaszce i piecz w temp. 180 C 1,5 h.
Cebulę i jabłko obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć cebulę na łyżkę rozgrzanego oleju w dużym garnku, gdy się zeszkli po około 3 minutach dodaj jabłko, wymieszaj i dorzuć przyprawy (z wyjątkiem soli). Smaż wszystko razem kolejnie 3 minuty.
Upieczone buraki obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do podduszonych jabłek z cebulą
Dokładnie wszystko wymieszaj i duś razem mieszając około 5 minut.
Dodaj wodę/bulion i zagotuj pod przykryciem. Zblenduj na gładki krem, dopraw sokiem z cytryny i solą.
Ps. Zupa jest słodsza od tradycyjnego barszczu ale lekko pikantna, smakuje dzieciakom 🙂
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
"wege/eko/sreko", stara się żyć w zgodzie z naturą, a buraki każe zawijać w folię aluminiową, która zawiera glin i toksyczny bisfenol A (BPA)... No brawo. ;-)
Ha ha, przyłapana i po łapkach ;-)