JOGA&AJURWEDA,  KUCHNIA

Kokosowe curry z selerem

Obie z Miśką kochamy makaron, ale ostatnimi czasy przerzuciłyśmy się na ryż, który jest o bardziej lekkostrawny i ma działanie wychładzające, co jest mile widziane  latem. Danie to jest inspirowane kuchnią indyjską,  a dokładnie przepisem, w którym była użyta ryba, ale dobrym sposobem na ogranie ulubionego dotychczas dania przed przejściem na jasną stronę mocy, czyli wege jest zastąpienie ryby uwaga- selerem! To curry jest łagodne, lekko słodkawe ale o korzennej nucie. Dzieciaki będą zachwycone, a przynajmniej moja Miśka była.

Składniki na 4 porcje:

Około 1 kg selera

1 papryka

3-4 ząbki czosnku

2 cm świeżego korzenia imbiru lub łyżeczka suszonego, ewentualnie 2 łyżki soku z cytryny

5 czubatych łyżek wiórków kokosowych

puszka (400 ml) mleka kokosowego

łyżeczka kurkumy

łyżeczka mielonej kolendry

łyżeczka mielonej kozieradki

3 łyżki oleju roślinnego do smażenia

sól (płaska łyżeczka max)

Przygotowanie:

Seler obierz i pokrój w 1 cm kostkę. W garnku 3-4 litrowym rozgrzej olej i przez 10 minut duś seler mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj przyprawy (sól na samym końcu gotowania). Wymieszaj i smaż minutę.

Dorzuć pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smaż 3 minuty.

Dodaj wiórki kokosowe i mleko. Wymieszaj wszystko razem i duś 5 minut. Na samym końcu dopraw ewentualnie solą.

Podaj z ryżem. Smacznego!

 

 

 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *