KUCHNIA

Bezglutenowe koteleciki z selera

Kolejna wariacja na temat placuszków/kotlecików. Były już między innymi z cukinii, marchewki i przyszedł czas na moją ulubioną bulwę, czyli seler. Dodatek słonecznika wzbogaca te kotleciki o przyzwoitą porcję białka oraz zdrowego tłuszczu czyniąc z nich pełnowartościowe danie. Idealnie sprawdzą się jako część dania główniego czy też jako burger z bułą. Smakują równie dobrze na ciepło i na zimno. Przechowywane w lodówce spokojnie wytrzymają tydzień.

Składniki na około 8 sztuk:

około 700 g selera (waga przed obraniem)

100 g nasion słonecznika

około 30 g mielonego siemienia lnianego

100 g mąki z ciecierzycy lub kukurydzianej

150 ml wody

pół łyżeczki kurkumy

łyżeczka soli

łyżeczka mieszanki garam masala

1 mały por

Przygotowanie:

Mąkę, przyprawy i wodę dokładnie wymieszaj. Dodaj strarty na grubych oczkach por, posiekany por oraz podprażony na suchej patelni słonecznik.

Dokładnie wszystko wymieszaj najlepiej dłońmi.

W doniach uformuj placuszek (porcja to czubata łyżka) i smaż na złoto z obu stron.

Smacznego!

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.