Bezglutenowe koteleciki z selera
Kolejna wariacja na temat placuszków/kotlecików. Były już między innymi z cukinii, marchewki i przyszedł czas na moją ulubioną bulwę, czyli seler. Dodatek słonecznika wzbogaca te kotleciki o przyzwoitą porcję białka oraz zdrowego tłuszczu czyniąc z nich pełnowartościowe danie. Idealnie sprawdzą się jako część dania główniego czy też jako burger z bułą. Smakują równie dobrze na ciepło i na zimno. Przechowywane w lodówce spokojnie wytrzymają tydzień.
Składniki na około 8 sztuk:
około 700 g selera (waga przed obraniem)
100 g nasion słonecznika
około 30 g mielonego siemienia lnianego
100 g mąki z ciecierzycy lub kukurydzianej
150 ml wody
pół łyżeczki kurkumy
łyżeczka soli
łyżeczka mieszanki garam masala
1 mały por
Przygotowanie:
Mąkę, przyprawy i wodę dokładnie wymieszaj. Dodaj strarty na grubych oczkach por, posiekany por oraz podprażony na suchej patelni słonecznik.
Dokładnie wszystko wymieszaj najlepiej dłońmi.
W doniach uformuj placuszek (porcja to czubata łyżka) i smaż na złoto z obu stron.
Smacznego!