Bez kategorii

Dyniowe ciasto drożdżowe

20150906_155251

Uwielbiam ciasto drożdżowe, a to według Miśka najlepsza drożdżówka jaką jadł w życiu ;-). Mam pole dyniowe i na bieżąco robię puree z dyni (piekę dynię w piekarniku około 30 minut w 180 C, blenduję i wekuję). Dynię można zastąpić marchewką a nawet pietruszką. Cały bajer tego ciasta polega na odrywaniu kawałków, żadnego krojenia no i wymówka obżarstwa świetna- tak mi się jakoś dużo oberwało.

20150906_155245

Składniki:

150 ml mleka sojowego

2 łyżki cukru cukru (najlepiej trzcinowego)

500- 700 g mąki pszennej (w zależności od tego jak mokre macie puree, zacząć od 500 g a w pogotowiu mieć mąkę do podsypywania)

3/4  szklanki puree  z dyni

50 g świeżych drożdży

płaska łyżeczka soli

2 łyżki miękkiego masła kokosowego (lub innego roślinnego)

20150906_125843

Masa do smarowania ciasta:

100 g cukru

2 łyżeczki cynamonu

łyżeczka gałki muszkatołowej

2 łyżki roztopionego masła kokosowego (lub innego roślinnego)

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym (40 C) mleku wraz z cukrem i poczekać około 20 minut aż wyrosną. Połączyć wszystkie składniki na ciasto.

20150906_130005

 Zagnieść ciasto, przykryć czystą szmatką i odstawić w ciepłe miejsce (ja wkładam je po prostu do nienagrzanego piekarnika) na około godzinę aż podwoi swoją objętość.20150906_130747

Takie wyrośnięte ciasto odgazować ponownie chwilę je wyrabiając. 20150906_141003

Ciasto rozwałkować na prostokąt dla ułatwienia można podzielić ciasto na dwie części i posmarować cukrową mieszanką. 20150906_141320

Podzielić na pół, położyć na sobie płaty ciasta 20150906_141354

na poł w poprzek 20150906_141423

i znowu na pół20150906_141459

Tak przygotowane włożyć do blachy typy keksówka wyłożonej papierem do pieczenia 20150906_141528 20150906_141816Zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut

 20150906_145910

Piec około 40 minut w temp. 180 C. 20150906_154307

Smacznego!

20150906_155219

20150906_155258

4 komentarze

  • Domi

    „(piekę dynię w piekarniku około 30 minut w 180 C, blenduję i wekuję)”
    jak masz to gorące pure z dyni, to po prostu wkładasz je do słoika, zakręcasz, stawiasz na nakrętce i przechowujesz w szafce? :)) I jaką to ma trwałość?

    • becky

      Dominika, dokładnie tak robię, z tym że dodatkowo gotuję jeszcze słoiki około 15 minut, stawiam na nakrętce i tak zostawiam do całkowitego wystudzenia, trwałość, trudno mi powiedzieć, u mnie stoją tak od miesiąca i absolutnie nic się z nimi nie dzieje, wydaje mi się, że całą zimę przetrwają 🙂

Skomentuj becky Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *