KUCHNIA

Tort czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy

20150908_201344

Nie lubię marnować jedzenia, do poprzedniego ciasta otworzyłam słoik puree z pieczonej dyni i została mi połowa, upiekłam więc kolejny tort (tak, przyznaję się spodobało mi się pieczenie tortów, będzie tego więcej). Przestawiam Wam 100% wegański tort: czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy

20150908_201139

Ps. Jeżeli Misiek nie zje całego toru w nocy to jutro zrobię lepsze zdjęcia 😉

Składniki:

Ciasto:

200 g puree z dyni

120 ml oleju roślinnego (można zastąpić 150 g masłem roślinnym)

200 g cukru (zmieszałam pół na pół z trzcinowym)

2 banany

200 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

100 ml „maślanki” (płynu jak zostanie po odsączeniu serka dodatkowo zakwaszonego sokiem z cytryny)

50 g kakao

po jednej łyżeczce: cynamony, mielonych goździków, imbiru lub duża łyżka przyprawy do pierników

20150908_172150

Krem:

około 300 g wegańskiego sera (przepis znajdziecie tu) lub 300 g tofu naturalnego (będzie ciut inny smak)

2-3 pomarańcze

3 łyżki cukru pudru

Polewa:

tabliczka gorzkiej czekolady

2 łyżki masła kokosowego (lub innego roślinnego)

2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Olej utrzeć na gładką puszystą masę wraz z cukrem

20150908_172306Dodać banany i ponownie utrzeć

20150908_172828

W oddzielnej misce zmiksować „maślankę” z dyniowym puree

20150908_173620

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy, na przemian dodawać po trochu masy maślankowej i masy bananowej

20150908_173342Można od razu dodać do całości kakao, albo tak jak ja najpierw z 1/3 ciasta upiec krążek bez kakao a potem do 2/3 ciasta je dodać. Jeżeli ciasto będzie pieczone całe na raz to piec q temp. 180 C 40-50 minut do „suchego patyczka” i podzielić ciasto na 2-3 części, a pieczone pojedynczo piec około 30 minut w tortownicy wyłożonej papierem to pieczenia, ta standardowo robię „tamborek” łatwiej mi wtedy przekładać ciasto do studzenia.

20150908_184711

W trakcie pieczenia ciasta przygotować krem. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę, sok wycisnąć. Zblendować na gładką masę serek z cukrem pudrem i skórką pomarańczową.

20150908_180408W trakcie blendowania doszłam do wniosku, że mój krem jest ciut za rzadki więc dodałam zwykłych płatków kukurydzianych do masy.

20150908_181310Gotowy krążek ciasta nasączyć sokiem pomarańczowym.

20150908_185924Na tak przygotowane ciasto nałożyć połowę kremu

20150908_190133Na to kolejny krążek ciasta, nasączyć sokiem, przełożyć kremem i położyć ostatni płat ciasta. Na koniec oblać tort polewą czekoladową (wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej).

20150908_175038

20150908_185651Smacznego!

20150908_201826[1]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *