KUCHNIA

Pieczona fasola z suszonymi pomidorami i rozmarynem

20161011_143424 (1)(1)

Wiecie, że jestem zwolenniczką prostej kuchni, czyli minimum nakładu a maksymalny efekt. Takie jest właśnie dzisiejsze danie. Początkowo chciałam do niego dodać kaszę, ale okazało się tak sycące, że wystarczyła kromka świeżego pieczywa skropiona oliwą, i tak właśnie polecam ją jeść. Miśka widząc jak kroję suszone pomidory z góry mi zapowiedziała, że ona jadła zupę u babci i jeść już nie będzie, ale jak robiłam  zdjęcia tuż przed obiadem to sama wyciągnęła talerz i zażądała porcji.

ps. Mina Gabi, jak dostała samą fasolę z chlebem na obiad bezcenna, ale po skosztowaniu mi wybaczyła 😉

Składniki na 4-6 porcji:

500 g suchej fasoli „Piękny Jaś”

2-3 cebule

100 g suszonych pomidorów (lub słoik suszonych pomidorów w zalewie, a olej użyć do smażenia tego dania)

łyżka suszonego czosnku lub 3 ząbki świeżego

łyżeczka papryki wędzonej

płaska łyżeczka kuminu

łyżeczka suszonego rozmarynu i/lub dodatkowo świeżego

sól do smaku (około łyżeczki)

4 łyżki dobrej oliwy

Przygotowanie:

Danie jest gotowe w 10 minut pod warunkiem, że dzień wcześniej ugotujesz fasolę. Ja tak dokładnie zrobiłam, czyli namocz ją przez kilka godzin a potem gotuj przez około 1 h do miękkości. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją przez 5 minut na oliwie (lub zalewie po suszonych pomidorach), dodaj przyprawy (sól na końcu), a po minucie dorzuć fasolę i pokrojone pomidory. Smaż kolejne 5 minut, aż fasola zacznie się przyrumieniać. Dopraw solą i świeżym rozmarynem.

20161011_143429 (1)(1)

Smacznego!

20161011_143717 (1)(1)

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.