KUCHNIA

Ciasteczka z musem jabłkowym i orzechami

20161002_131505 (1)(1)

Dzisiejsze ciacha są miękkie w środku i z pełną odpowiedzialnością twierdzę, że śmiało wytrzymają tydzień w puszce, a przynajmniej mam nadzieję, że wystarczą do piątku. O tym,  że są pyszne świadczy to, że nikt u mnie nie czekał na ich wystygnięcie, zresztą Miśki nigdy nie czekają, czasami mam problem żeby zdjęcia porobić : nie jeść, bo to na bloga :-).

składniki na około 20 sztuk”

300 g mąki (użyłam po 100 g: pszennej tortowej, pełnoziarnistej i pełnoziarnistej orkiszowej)

300 g jabłek ( u mnie to było 1 wielkie jabzo, waga ze wszystkim)

1 banan

100 g ulubionych orzechów

100 g oleju kokosowego

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

100 g rodzynek (u mnie była to mieszanka rodzynek i suszonej aronii)

po płaskiej łyżeczce cynamonu, imbiru i mielonych goździków

szczypta soli

20161002_120700 (1)(1)

Przygotowanie:

20161002_123929 (1)(1)

Z pośpiechu nie rozpuściłam oleju kokosowego, stąd te „smarki”, ale nie wpłynęło to na jakoś ciastek, ale proszę rozpuść olej kokosowy, jeżeli go używać i zblenduj na puszystą masę razem z cukrem, bananem i jabłkiem (ze skórką). Do dużej miski przesiej mąkę, zblendowaną masę olejowo-cukrowo-owocową oraz posiekane orzechy.

20161002_124146 (1)(1)

Wymieszaj wszystko dużą łyżką i dodaj namoczone rodzynki.

20161002_124414 (1)

Ciastka nakładaj łyżką na blachę wyściełaną papierem do pieczenia.

20161002_130623 (1)

Piecz w temperaturze 180 C około 15 minut.

20161002_131604 (1)(1)

Smacznego!

20161002_131520 (1)(1)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *