KUCHNIA

Wegański omlet z kurkami

Uwielbiam kurki i własnie trwa na nie sezon. Są to bardzo delikatne w smaku grzybki i wymagają równie delikatniej w smaku oprawy, aby nie zagłuszyć ich wyjątkowego smaku, zresztą dobrze mnie już znajcie,  i wiecie, że nie lubię przekombinowanych dań. Ten omlet to bomba białkowa (mąką ciecierzycowa i tofu) , więc jest idealną propozycją na śniadanie, u mnie przeważnie taki omlet to drugie śniadanie, czy też bardziej lunch , po  porannej praktyce jogi.

Składniki na 2 omlety:

150 g mąki z ciecierzycy

150  ml wody

200 g kurek (standardowe opakowanie)

kostka naturalnego tofu (180-200 g)

1 cebula

gałązka świeżego rozmaryny

łyżka mielonego siemienia lnianego

pół łyżeczki pieprzu

pół łyżeczki kurkumy

pół łyżeczki soli zwykłej i pół kala namak (tej śmierdzącej jajami)

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

ząbek czosnku lub pół łyżeczki granulowaneo

Przygotowanie:

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i siemie)  i dodaj wody. Bardzo dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę, po czym dodaj pokrojone kurki.

Smaż całość około 10 minut, na samym końcu dodaj posiekany rozmaryn.

Aby nie było grudek pomogłam sobie dodatkowo tym starodawnym wihajstrem kuchennym do ucierania. Tofu rozdrobnij widelcem i dodaj do masy.

Jak widać masa jest dosyć płynna. Bez obaw,

Na patelni zostaw połowę podsmażonych kurek, resztę odłóż. Wylej połowę masy. Smaż pod przykryciem na małym ogniu, do momentu aż góra się zetnie.

Przełóż omlet na drugą stronę. Ja mam swój patent: zsuwam delikatnie omlet na drugą patelnię, po czym przykrywam całość ta pierwszą i odwracam.  Smaż  drugą stronę pod przykryciem 3-5 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.