KUCHNIA

Gruszki w drożdżowych koszulkach i kremem z chałwy

20161105_143225 (1)(1)

Jak zobaczyłam te małe gruszeczki to się w nich zakochałam, na szczęście w momencie kupienia były twarde jak kamień i tak sobie leżały i dojrzewały bo nie miałam na nie pomysłu. I jak to w księgowości bywa i u mnie w kuchni również gruchy dojrzały/nabrały urzędowej ważności i mnie olśniło. Dawno nie było u mnie ciasta drożdżowego, które fantastycznie można formować i dopadłam też przepyszną wegańską chałwę. Tak oto powstały Gruszki w koszulkach. Jeżeli obawiacie się zakalca, to spokojnie można każdą gruchę piec osobno jak ciastka, ale dzięki temu że „dupka” nie została zawinięta w ciasto, to ma ono szansę wyrosnąć.

ps. Zamiast chałwy można użyć np. masła orzechowego, lub pominąć to smarowanie kremem/dżemem.

Składniki na 8 porcji:

nadzienie:

8 małych gruszek

200 g waniliowej chałwy

3 łyżki mleka sojowego

*chałwę i mleko połącz na jednolitą masę.

ciasto:

500 g mąki pszennej

50 g świeżych drożdży lub opakowanie 7 -8 g suszonych

300 ml mleka sojowego

100 g oleju kokosowego lub innego roślinnego

100 g cukru (u mnie to był dark muscovado)

łyżeczka imbiru w proszku

Przygotowanie:

20161105_112713 (1)(1)

Rozpocznij od podgrzania mleka do temp. 30-40 C i rozpuść w nim połowę cukru i drożdże. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

20161105_112815 (1)(1)

Gotowy zaczyn połącz ze wszystkim składnikami na ciasto (olej kokosowy powinien być miękki, najlepiej roztopiony to płynnej postaci)

20161105_115232 (1)(1)

Zagnieć porządnie ciasto, czyli pomęcz się około 10 minut, aż będzie jednolite.

20161105_120417 (1)(1)

I odstaw je w ciepłe miejsce pod przykryciem na około godzinę aż co najmniej podwoi swoją objętość.

20161105_130243 (1)(1)

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć przez chwilę po czym podziel je na tyle równych (w miarę) części ile masz gruszek.

20161105_130551 (1)(1)

Z gruszek wytnij tylko ogonki. Każdą porcję ciasta rozwałkuj jak najcieniej po czym posmaruj 1 łyżką masy chałwowej i złóż na wzdłuż na pół.

20161105_130606 (1)(1)

Zawiń każdą gruchę, tak aby dupka była odkryta. Umieść wszystkie zawinięte gruchy w firmie wyłożonej papierem do pieczenia.

20161105_130624 (1)(1)

20161105_131814 (1)(1)

Gdy już wszystko zawiniesz i ułożysz w formie odstaw do ponownego wyrastania na minimum 30 minut po czym wstaw do nagranego piekarnika do temp. 170-180 C i przez przez około 30 minut (polecam przeksięcić formię w połowie czasu pieczenia o 180 stopni).

20161105_141117 (1)(1)

Tuż po upieczeniu masa chałwowa jest płynna i się wylewa, co może sprawiać wrażenie, że ciasto jest niedopieczone.

20161105_143008 (1)(1)

20161105_143023 (1)(1)

Tu jeszcze gorące i widać jak masa wypływa.

20161105_143241 (1)(1)

Na drugi dzień ciasto jest jeszcze lepsze i jak widać nic nie wypływa bo pięknie wsiąknęło w ciasto.

 

20161106_100841 (1)(1)

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *