KUCHNIA

Curry z batatów z kuskusem kalafiorowym

DSC02843

Bataty mam zawsze w spiżarni, -3 sztuki, ale zawsze. Moje już trochę się należakowały, więc czas był je ograć. Zrobiła, tak pyszne curry (dzień wcześniej), że sama musiałam się karcić, żeby nie wyżreć wszystkiego na obiad następnego dnia. Wyjątkowo dodatkiem był pieczony kalafior.

Składniki na 4 porcje:

1 porcja: 380 kcal/10 g białka/52 g węglowodanów/14 g tłuszczu

1 duży lub dwa małe kalafiory

2-3 bataty

200 ml mleka kokosowego z puszki

4-5 ząbków czosnku lub łyżeczka suszonego

około 300 g ugotowanej ciecierzycy (u mnie była z puszki)

400 ml puszka pomidorów lub 3-4 świeże

2 cm kawałek imbiru lub łyżeczka suszonego (jeżeli nie lubicie imbiru można zastąpić kardamonem)

1 cebula (najlepiej czerwona)

łyżeczka pieprzu ziołowego

łyżeczka kurkumy

szczypta soli

pół cytryny

pęczek natki pietruszki lub kolendry

DSC02827

Przygotowanie:

DSC02828

Bataty obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.

DSC02830

W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i podsmaż ją prze 2-3 minuty. Dodaj czosnek, smaż minutę. Dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i podsmaż przez kolejna minutę.

DSC02832

Wrzuć bataty do garnka, dokładnie wymieszaj i duś przez 10 minut.

DSC02833

Do batatów dodaj pomidory z puszki i ciecierzycę. Doprowadź do zagotowania.

DSC02835

Na samym końcu dodaj mleko koksowe, jeżeli bataty są już wystarczająco miękkie to dodaj pietruszkę i wymieszaj i zdejmij z ognia. Gotowe.

DSC02836

Kalafior rozdrobnij, możesz użyć do tego malaksera czy innego ustrojstwa, ja męczyłam się ręcznie.Rozłóż je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop delikatnie oliwą i sokiem z cytryny. Piecz w temp. 180 C przez około 15 minut co jakiś czas mieszając.

DSC02841

Smacznego!

DSC02840

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *