Pudding z truskawkami
Ten pudding nie może nie udać, serio nawet facet (sorry panowie) jest go w stanie zrobić, bo wystarczy wszystkie składniki po prostu wymieszać i upiec. Jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu, ale w smaku to niebo truskawkowe, a poza tym jest bardzo efektowny. Na drugi i trzeci dzień po upieczeniu smakuje równie dobrze.
Składniki na małą tortownicę 20 cm lub 4 kokilki średnicy 15 cm:
wartości odżywcze dla 1 z 4 porcji: 402 kcal/8 g białka/57 g węglowodanów/14 g tłuszczu
130 g mąki pszennej, z czego 30 g może to być mąka pełnoziarnista
100 g płatków owsianych
1 średni banan
30-50 g nierafinowanego cukru trzcinowego
50 g oleju kokosowego nierafinowanego
50 ml mleka roślinnego (u mnie było to kokosowe)
około 300 g truskawek
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuść (np. w gorącej kąpieli wodnej) i zblenduj na gładką masę z bananem i mlekiem. W dużej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier, dodaj papkę bananową i wymieszaj dokładnie. Na samym końcu dodaj truskawki, każda pokrojona na minimum 4 części. Przełóż ciasto do formy lekko wysmarowanej olejem kokosowym i piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem, jeżeli pieczesz całość w jednej formie to przez około 40 minut, jeżeli w kilku mniejszych to prze około 30 minut.
Smacznego!
ps. Prawda, że banalnie proste?