KUCHNIA

Pudding z truskawkami

pudding truskawkowy główne

Ten pudding nie może nie udać, serio nawet facet (sorry panowie) jest go w stanie zrobić, bo wystarczy wszystkie składniki po prostu wymieszać i upiec. Jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu, ale w smaku to niebo truskawkowe, a poza tym jest bardzo efektowny. Na drugi i trzeci dzień po upieczeniu smakuje równie dobrze.

Składniki na małą tortownicę 20 cm lub 4 kokilki średnicy 15 cm:

wartości odżywcze dla 1 z 4 porcji: 402 kcal/8 g białka/57 g węglowodanów/14 g tłuszczu

130 g mąki pszennej, z czego 30 g może to być mąka pełnoziarnista

100 g płatków owsianych

1 średni banan

30-50 g nierafinowanego cukru trzcinowego

50 g oleju kokosowego nierafinowanego

50 ml mleka roślinnego (u mnie było to kokosowe)

około 300 g truskawek

łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuść (np. w gorącej kąpieli wodnej) i zblenduj na gładką masę z bananem i mlekiem. W dużej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier, dodaj  papkę bananową i wymieszaj dokładnie. Na samym końcu dodaj truskawki, każda pokrojona na minimum 4 części. Przełóż ciasto do formy lekko wysmarowanej olejem kokosowym i piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem, jeżeli pieczesz całość w jednej formie to przez około 40 minut, jeżeli w kilku mniejszych to prze około 30 minut.

DSC03230 (1)

Smacznego!

DSC03233 (1)

ps. Prawda, że banalnie proste?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.