Zima nie odpuszcza więc u mnie nadal królują rozgrzewające potrawy. To curry jest inspirowane kuchnią indyjską, gdzie głównych składników jest w sumie niewiele, bo główne skrzypce gra tu fasola i pomidory, a całość dopieszcza mieszanka przypraw,która nie dość, że wzbogaca smak dania to ułatwia trawienie fasoli 😉 Curry podałam z domowymi chlebkami Naan z tego przepisu, z tym że wzbogaciłam je o suszone pomidory. Jeżeli użyjecie fasoli z puszki, to przygotowanie dania zajmie Wam jakieś 15 minut.
Składniki na 4 porcje:
600-700 g ugotowanej czerwonej fasoli (2-3 puszki)
puszka pomidorów (400 g) lub passaty pomidorowej
2-3 cebule
łyżeczka pieprzu
łyżeczka papryki słodkiej
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka kurkumy
łyżeczka mieszanki garam masala* opcjonalnie, można pominąć
łyżeczka kuminu
łyżeczka suszonego czosnku
200 g mleka kokosowego (pół puszki)*można pominąć
łyżeczka soli
3 łyżki oleju do smażenia
pęczek świeżej kolendry
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż przez 5 minut. Po tym czasie dodaj wszystkie przyprawy (sól na samym końcu gotowania) i smaż razem z cebulą kilka sekund, aż uwolnią się wszystkie aromaty. Następnie dodaj fasolę i pomidory. Doprowadź do zagotowania potrawy. Następnie dodaj mleko kokosowe, dopraw solą i wymieszaj dokładnie. Zdejmij z kuchenki dorzuć posiekaną kolendrę. Gotowe!
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
nie próbowałem jutro może spróbuje