KUCHNIA

Jabłkowo cynamonowe ciasteczka

Moje zapasy jabłek zaczynały się marszczyć, więc zrobiłam kilka kg musu jabłkowego i tak  sobie wykombinowałam ulubiony typ  ciastek, czyli wszystko wymieszać, uformować i upiec. Miśka zachwycona, bo uwielbia jabłka z cynamonem. Ps. cukier tylko do dekoracji, bo zastąpiłam go w ciastach daktylami.

Składniki:

250 g mąki, u mnie było to: 100 g gryczanej, 100 g pszennej i 50 g pszennej razowej- może być tylko pszenna

100 g daktyli

100 g masła kokosowego/oleju lub 120 ml oleju roslinnego

100-150 g musu jabłkowego (1 średnie jabłko)

*możesz po prostu obrać jabzo i je zblendować

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżeczka cynamonu

szczypta soli

*do dekoracji (można pominąć) pół łyżeczki cynamonu z 2 łyżkami brązowego cukru

Przygotowanie:

Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na minimum 15 minut, no chyba że Twój blender ogarnie temat to pomiń moczenie i od razu zblenduj je z masłem kokosowym/olejem, jeżeli moczysz daktyle to odsącz je z wody przed blendowaniem, możesz też dodać do tego jabłko w jeżeli nie masz musu. Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski.  Moja rada: dodaj najpierw połowę musu jabłkowego i wymieszaj wszytko, bo może się okazać że połowa wystarczy, wszystko zależy od tego jak bardzo soczystych jabłek użyjesz.

Wymieszaj wszytko najpierw łopatką, potem dłonią, ciasto nie powinno się ani kruszyć ani kleić do rąk.

Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz każdą w mieszance cukrowo-cynamonowej

i spłaszcz każdą sztukę szklanką lub dłonią

Piecz ciacha w temp. 180C 15 minut na środkowej półce piekarnika.

Wiem, że wyglądają trochę jak klopsy, w sumie to za piękne nie są, ale smakiem nadrabiają!

Smacznego!

becky

View Comments

    • Oczywiście, że można tylko radzę dać minimum 50 g mąki pszennej, w przeciwnym razie ciastka nie wyrosną, będą dobre, ale znacznie twardsze.

  • Uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu, z pewnością smakuje fantastycznie

  • Właśnie takiego przepisu szukałam :) Czy można zastąpić daktyle ksylitolem lub miodem? Czy zmieni się za bardzo konsystencja? Mhmm.... Przepyszne pewnie są te ciasteczka <3

    • W tej postaci daktyle pełnia funkcję zarówno słodzącą jak i scalającą ciasto, można zastąpić je miodem, syropem daktylowym ale wtedy należałoby dodać np. małego zblendowanego banana, lub "glutem" z siemienia lnianego

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago