KUCHNIA

Marcepanki

DSC02056

W czeluściach swojej spiżarni znalazłam opakowanie marcepanu, w sumie mógłby poczekać do Wielkanocy, ale co tam, ciacha się w domu skończyły, więc wykombinowałam półsłodki,  kruche ciacha, a Nina, jak zawsze stwierdziła, że te są najlepsze.

Składniki na około 40 szt.

200 g marcepanu (całe opakowanie)

300 g mąki (u mnie pół na pół pszenna biała i pełnoziarnista)

50 g mąki ziemniaczanej

łyżeczka esencji waniliowej

1 banan

100 g masła kokosowego lub około 130 ml oleju roślinnego

DSC02040

Przygotowanie:

Zbenduj na gładką masę banana, esencję waniliową, masło kokosowe i marcepan. Dwa ostatnie dodawaj partiami, żeby nie zagotował Ci się blender.

DSC02041

Do dużej miski wsypą mąki oraz masę marcepanową.

DSC02042

Początkowo możesz wszystko wymieszać za pomocą szpatuły.

DSC02043

Gdy już nie będziesz ogarniać łyżką, zagnieć ciasto ręcznie, no chyba że masz jakiś dobry sprzęt typu malakser,  to możesz od razu wyrobić za jego pomocą ciasto.

DSC02044

Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłodź  w lodówce przez około 30 minut.  DSC02046

Ze schłodzonego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego po czym spłaszcz je np widelce, lub odciśnij jakiś wzorek foremką, tak aby ciacha miały grubość maksymalnie 5 mm.

DSC02052

Piecz 15 minut w temp. 180-190 C.

DSC02058

Schowaj do puszki lun do słoika i ciesz się nimi co najmniej przez tydzień.

DSC02060

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.