KUCHNIA

Stefanka, czyli ciasto bez pieczenia

 

DSC02069

Moje „potwory” nie zjadły wszystkich ciastek, więc zrobiłam z nich użytek, a poza tym to nudne jeść te same ciacha przez tydzień. To jest chyba moje pierwsze „niepieczone” ciasto na blogu, fakt bardzo rzadko takie robię, jakoś mi z nimi nie po drodze, ale Miśka bardzo lubi kaszkę manną więc to deser dla niej 😉

Składniki (użyłam tortownicy o średnicy 18 cm):

350 g kruchych ciastek (użyłam tych)- tak, aby wystarczyło ich na 3 warstwy

200 g kaszy manny

około 1 l mleka roślinnego

50 g cukru

łyżka karobu/kakao

100 g masła kokosowego

50-100 g gorzkiej czekolady

100-200 g dowolnego dżemu (użyłam własnej roboty z aronii)

  • w tym przepisie podaję zakres, bo to kwestia gustu i Waszego wyboru, czy będzie mniej lub bardzie czekoladowe.

DSC02030

Przygotowanie:

Do garnka wlej około 800 ml mleka, dodaj karob, cukier i kaszkę. Dokładnie mieszaj całość aż się zagotuje i zgęstnieje. Wyłącz gaz i dodaj masło kokosowe, dokładnie wymieszaj.

DSC02032

Dno formy wyłóż papierem i warstwą ciastek.

DSC02033

Na ciastka wyłóż połowę masy.

DSC02034

Na krem warstwę ciastek, a na ciastka połowę dżemu. Na dżem połóż pozostały krem, przykryj warstwą ciastek i dżem.

DSC02035

A całość polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (możesz do niej dodać łyżkę masła kokosowego).

DSC02036

Tak przygotowane włóż do lodówki na kilka godzina, najlepiej na całą noc, wtedy wszystkie warstwy idealnie się „przegryzą”

DSC02037

DSC02065

DSC02068

DSC02061

DSC02064

DSC02062

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.