KUCHNIA

Orzechowe muffiny

Od świtu zabrałam się za wypieki. Snikers zjedzony, a Miśki chciały coś słodkiego, więc na szybko upiekłam orzechowe muffiny.  Te są bardzo konkretne i sycące przed dodatek orzechowego masła i orzeszków.Za zdjęciach są jeszcze ciepłe 😉

Składniki na 6-10 sztyk w zależności od wielkości foremek:

200 g mąki pszennej, z czego 50 g może to być dowolna pełnoziarnista

szczypta soli

2 duży banan

100 g dowolnego masła orzechowego

50 ml delikatnego oleju roślinnego
(słonecznikowego, rzepakowego lub płynnego kokosowego)

3-4 łyżki cukru

100 ml dowolnego mleka

łyżeczka proszku do pieczenia

100 g orzeszków, w sumie dowolnych, może być nawet słonecznik (nerkowce słonecznik  należałoby lekko podprażyć na suchej patelni) * u mnie były to ziemne, pół na pół solone prażone i bez soli

 

Przygotowanie:

Banana, mleko, olej i cuker zblenduj na gładka masę. Dodaj mało orzechowe i wymieszaj dokładnie. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski. Orzeszki posiekaj.

Wymieszaj wszystkie składniki razem ale tylko do połączenia. 1/3 posiekanych orzechów zostaw do posypania babeczek.

Wypełnij foremki ciastem do 2/3 ich wysokości, posyp resztą orzeszków i piecz w temp. 180 c przez 20-25 minut w zależności od wielkości papilotek

Smacznego!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.