KUCHNIA

Pikantna dynia ze słonecznikiem i pangrattato

DSC02239

Dziś wypatroszyłam moją ostatnią dynię i wykorzystałam ją na obiad, tj. jakąś 1/10 a resztę zamroziłam. Całą potrawę tak naprawdę robi „pangrattato” (w języku polskim to „bułka tarta”, ale wiadomo po włosku czy francusku,  to nawet pierdnięcie brzmi pęknie) , sprawdzi się z pieczonymi zwykłymi ziemniakami, batatami, marchewką, pietruszką, selerem.

Składniki na 3-4 porcje (jeżeli jest to danie główne)

1,5 g dyni pokrojonej w kostkę około 3 cm (najlepsza byłaby piżmowa)

2 łyżeczki kuminu

50 ml oliwy w oliwy lub oleju roślinnego

łyżeczka soli

łyżeczka pieprzu

łyżka świeżego lub suszonego rozmarynu

pangrattato:

2 średnie cebule

kromka czerstwego pieczywa

łyżka świeżej lub suszonej szałwii

pół łyżeczki pieprzu

pół łyżeczki soli

50 g nasion słonecznika (mogą też być pestki dyni lub jakiekolwiek orzechy)

 

DSC02222

Przygotowanie:

w dużej misce wymieszaj 3/4 oliwy z przyprawami, wrzuć do tego dynię i dokładnie wymieszaj.

DSC02223

Dynię wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz wtem. 220-230 C przez 35- minut.

DSC02225

W międzyczasie przygotuj pangrattato. Cebulę drobno pokrój, podsmaż na reszcie oliwy, dodaj szałwię i drobno pokruszony chleb.

DSC02226

Na oddzielnej, suchej patelni podpraż słonecznik/orzechy.

DSC02227

Połącz słonecznik z cebulą.

DSC02229

Upieczoną dynię wymieszaj z pangrattato. Smakuje na ciepło i na zimno.

DSC02230

Smacznego!

DSC02231

DSC02235

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.