KUCHNIA

Puszyste ciasto z owocami i kruszonką

Jeżyny i maliny owocują w moim ogrodzie jak szalone, dżemów mam już dziesiąt, ale w sezone trzeba się cieszyć świeżymi owocami ile wlezie. Przepis na to ciasto wykombinowałam ponad tydzień temu i uwierzcie mi, że piekę je co dwa dni, bo tak nam przypadło do gustu. Byłam w szoku, bo Misiek po raz pierwszy w życiu nie czekał na to, aż mu ladnie podam ciacho na talerzyku, tylko  wykorzystał moją niemoc (drzemka) i bezczelnie je rozkroił zanim zrobiłam zdjęcia na blogaska (!).

Jest idealne pod każdym względem: łatwe, szybkie, lekkie, puszyste, wilgotne i ma kruszonkę!

Składniki na formę o średnicy 26 cm:

ciasto:

250 ml mleka sojowego

50-100 ml octu (jeżeli jabłkowy to 100, pozostałe 50 ml)

350 g mąki pszennej

1 banan

łyżeczka proszku do pieczenia

100 g oleju kokosowego lub rzepakowego, słonecznikowego

100 g cukru

kruszonka:

75 g oleju kokoswego (w temp. pokojowej)

75 g cukru

150 g mąki

+ około 500 g owoców typu jeżyny, maliny, borówki

Przygotowanie ciasta:

Do mleka dodaj ocet i odstaw na czas przygotowywania ciasta (10 minut). Banana, cukier i olej zblenduj na gładką masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski, dodaj masę bananową oraz zakwaszone octem mleko. Wymieszaj.  Składniki na kruszonkę wymieszaj rozgniatając w palcach, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papairem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż równomiernie owoce, a na wierzchu kruszonkę.

Piecz przez 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C na środkowej półce piekarnika.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

5 komentarzy

  • Asia

    Dzień dobry

    Jaki blender/robota kuchennego PAni posiada? Potrzebuję taki do masła orzechowego, aby zrobił mąkę, mleko ale i wyrobił ciasto

    • becky

      Mam zwykły blender ręczny, więc posiłkuję sie tylko nim, czasami też klielichowym. Mąki kupuję, a ciasta wyrabiam ręcznie, więc nic nie polecę. Mam jeden robot na oku, ale jakoś Święty Mikołaj od 3 lat nie rozumie sugestii 😉

  • Monika

    Czy na pewno octu jabłkowego trzeba dać 100 ml? Dałam 100 ml, pomijając fakt ze wyszedł zakalec to było tez mocno ?octowe? 🙁 co mogło pójść nie tak?

    • becky

      Ocet mia za dużo %, za dużo mogło być owoców, lub były bardzo soczyste, piekarnik za mało rozgrzany itd. Powodów mogło być setki, łacznie z tym że to nie był Twój dzień na pieczenie.

Skomentuj Monika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *