Początek roku to inwentaryzacje. Zrobiłam porządek w szafie i w spiżarni. Po wyprzedażach muszę trochę ograniczyć wydatki, aby zamknąć się w domowym budżecie, więc postanowiłam do końca miesiąca wykorzystywać to co mam. Mam niezliczone ilości i rodzaje kasz, mąk, nasion strączkowych, kilka kilogramów czosnku, marchwi, byczą dynię i słoiki (wiadomo, ze wsi jestem) z jabłkami, brzoskwiniami, aronią itd. Zimą na rozgrzewkę nadają się zupy, a że w kieszeni mi ubyło, a dupsko po świętach urosło to przy okazji podziałają odciążająco na obie 😉
Składniki na 3-4 porcje:
pół kilograma marchwi
100 g czerwonej soczewicy
1 cebula
sok z jednej pomarańczy (skórkę kandyzujemy, lub ścieramy, zasypujemy odrobiną cukru i do słoiczka na „zaś”)
*jeżeli nie masz pomarańczy możesz użyć cytryny, albo zamiast niej dodaj do zupy starte jabłko
łyżeczka mielonego imbiru
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
łyżka oleju roślinnego/nie smaży się na oliwie!
Przygotowanie:
Pomarańczę wyszoruj, sparz gorącą wodą, zetrzyj skórę i wyciśnij sok. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce.
Rozgrzej olej w garnku i wrzuć do niego cebulę. Podsmaż minutę aż się zeszkli po czym dodaj przyprawy.
Wymieszaj dokładnie i dolej cały sok z pomarańczy.
Wymieszaj dokładnie i dodaj całą stratą marchew. Duś całość około 5 minut.
Po tym czasie dodaj około 1 litr wody.
Dodaj całą soczewicę, wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj garnek pokrywką i gotuj 10-15 minut aż soczewica zmięknie.
Zupa jest pyszna na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Ps. Jeżeli wolicie zupy kremy, to przed dodaniem soczewicy można wszystko zblendować i w takim kremie ugotować soczewicę. Pamiętajcie jednak, że kremy szybciej się trawi 😉
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
wreszcie cos co moge ugotowac przy mojej dalece posunietej nadwrazliwosci pokarmowej, jutro wyprubuje - dziekuje
Bardzo mnie to cieszy. Będzie więcej zup w tym miesiącu, zapraszam.