Nie lubię marnować jedzenia, do poprzedniego ciasta otworzyłam słoik puree z pieczonej dyni i została mi połowa, upiekłam więc kolejny tort (tak, przyznaję się spodobało mi się pieczenie tortów, będzie tego więcej). Przestawiam Wam 100% wegański tort: czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy
Ps. Jeżeli Misiek nie zje całego toru w nocy to jutro zrobię lepsze zdjęcia 😉
Składniki:
Ciasto:
200 g puree z dyni
120 ml oleju roślinnego (można zastąpić 150 g masłem roślinnym)
200 g cukru (zmieszałam pół na pół z trzcinowym)
2 banany
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
100 ml „maślanki” (płynu jak zostanie po odsączeniu serka dodatkowo zakwaszonego sokiem z cytryny)
50 g kakao
po jednej łyżeczce: cynamony, mielonych goździków, imbiru lub duża łyżka przyprawy do pierników
Krem:
około 300 g wegańskiego sera (przepis znajdziecie tu) lub 300 g tofu naturalnego (będzie ciut inny smak)
2-3 pomarańcze
3 łyżki cukru pudru
Polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki masła kokosowego (lub innego roślinnego)
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Olej utrzeć na gładką puszystą masę wraz z cukrem
W oddzielnej misce zmiksować „maślankę” z dyniowym puree
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy, na przemian dodawać po trochu masy maślankowej i masy bananowej
W trakcie pieczenia ciasta przygotować krem. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę, sok wycisnąć. Zblendować na gładką masę serek z cukrem pudrem i skórką pomarańczową.
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…