KUCHNIA

Tort czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy

Nie lubię marnować jedzenia, do poprzedniego ciasta otworzyłam słoik puree z pieczonej dyni i została mi połowa, upiekłam więc kolejny tort (tak, przyznaję się spodobało mi się pieczenie tortów, będzie tego więcej). Przestawiam Wam 100% wegański tort: czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy

Ps. Jeżeli Misiek nie zje całego toru w nocy to jutro zrobię lepsze zdjęcia 😉

Składniki:

Ciasto:

200 g puree z dyni

120 ml oleju roślinnego (można zastąpić 150 g masłem roślinnym)

200 g cukru (zmieszałam pół na pół z trzcinowym)

2 banany

200 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

100 ml „maślanki” (płynu jak zostanie po odsączeniu serka dodatkowo zakwaszonego sokiem z cytryny)

50 g kakao

po jednej łyżeczce: cynamony, mielonych goździków, imbiru lub duża łyżka przyprawy do pierników

Krem:

około 300 g wegańskiego sera (przepis znajdziecie tu) lub 300 g tofu naturalnego (będzie ciut inny smak)

2-3 pomarańcze

3 łyżki cukru pudru

Polewa:

tabliczka gorzkiej czekolady

2 łyżki masła kokosowego (lub innego roślinnego)

2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Olej utrzeć na gładką puszystą masę wraz z cukrem

Dodać banany i ponownie utrzeć

W oddzielnej misce zmiksować „maślankę” z dyniowym puree

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy, na przemian dodawać po trochu masy maślankowej i masy bananowej

Można od razu dodać do całości kakao, albo tak jak ja najpierw z 1/3 ciasta upiec krążek bez kakao a potem do 2/3 ciasta je dodać. Jeżeli ciasto będzie pieczone całe na raz to piec q temp. 180 C 40-50 minut do „suchego patyczka” i podzielić ciasto na 2-3 części, a pieczone pojedynczo piec około 30 minut w tortownicy wyłożonej papierem to pieczenia, ta standardowo robię „tamborek” łatwiej mi wtedy przekładać ciasto do studzenia.

W trakcie pieczenia ciasta przygotować krem. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę, sok wycisnąć. Zblendować na gładką masę serek z cukrem pudrem i skórką pomarańczową.

W trakcie blendowania doszłam do wniosku, że mój krem jest ciut za rzadki więc dodałam zwykłych płatków kukurydzianych do masy.

Gotowy krążek ciasta nasączyć sokiem pomarańczowym.

Na tak przygotowane ciasto nałożyć połowę kremu

Na to kolejny krążek ciasta, nasączyć sokiem, przełożyć kremem i położyć ostatni płat ciasta. Na koniec oblać tort polewą czekoladową (wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej).

Smacznego!

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago