KUCHNIA

Tort daktylowy z gałką muszkatołową

20150501_115036[1]

Pogoda do du… niczego więc trzeba sobie dzień osłodzić.

Składniki:

350 g daktyli

200 ml mleka sojowego

100 g cukru

1 dojrzały duży banan (mój ze skórą warzył 230 g)

200 g mąki pszennej

łyżka sody oczyszczonej

120 g masła kokosowego

opakowanie gałki muszkatołowej

20150501_103231_Richtone(HDR)[1]

Daktyle kroimy, banana rozgniatamy widelcem.

20150501_105202[1]

Wszystkie składniki (oprócz daktyli) miksujemy około 3 minut.

20150501_110102[1]

Dodajemy połowę daktyli, mieszamy łyżką i wykładamy na wysmarowaną masłem tortownicę.

20150501_110500[1]

Pieczemy około 50 minut w temp. 170-180 C na środkowej półce.

20150501_113342[1]W międzyczasie pozostałą część daktyli blendujemy z około 100 ml wody, dodajemy szczyptę cynamonu, dodatkowo dodałam trochę soku z cytryny. Smarujemy jeszcze ciepłe ciasto i wstawiamy na 5-10 minut.

* Zamiast daktyli można spróbować moreli suszonych lub nawet rodzynek.

* Gałka muszkatołowa nadaje ciastu wytrawności, ja uwielbiam tą przyprawę ale można jej użyć połowę.

20150501_115036[1]

Smacznego!

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.