
Tort daktylowy z gałką muszkatołową
Pogoda do du… niczego więc trzeba sobie dzień osłodzić.
Składniki:
350 g daktyli
200 ml mleka sojowego
100 g cukru
1 dojrzały duży banan (mój ze skórą warzył 230 g)
200 g mąki pszennej
łyżka sody oczyszczonej
120 g masła kokosowego
opakowanie gałki muszkatołowej
Daktyle kroimy, banana rozgniatamy widelcem.
Wszystkie składniki (oprócz daktyli) miksujemy około 3 minut.
Dodajemy połowę daktyli, mieszamy łyżką i wykładamy na wysmarowaną masłem tortownicę.
Pieczemy około 50 minut w temp. 170-180 C na środkowej półce.
W międzyczasie pozostałą część daktyli blendujemy z około 100 ml wody, dodajemy szczyptę cynamonu, dodatkowo dodałam trochę soku z cytryny. Smarujemy jeszcze ciepłe ciasto i wstawiamy na 5-10 minut.
* Zamiast daktyli można spróbować moreli suszonych lub nawet rodzynek.
* Gałka muszkatołowa nadaje ciastu wytrawności, ja uwielbiam tą przyprawę ale można jej użyć połowę.
Smacznego!
One Comment
Michalina
Uwielbiam ciasta daktylowe (: