KUCHNIA

Tradycyjny biały chleb pszenny- tylko 4 składniki!

Swoją przygodę z wypiekaniem chleba w domu zaczęłam chyba od najtrudniejszych chlebów na zakwasie, chociaż może nie tyle trudnych co czasochłonnych. Postanowiłam zacząć od podstaw i upiekłam tradycyjny biały chleb, który składa się tylko z 4 składników!

Jest cudownie miękki, lekki, a do tego ma fenomenalnie chrupiącą skórkę. Zachowuje świeżość do 3 dni. Moje Miśki nie chcą już jeść kupnego chleba, więc nie mam wyboru i muszę się rozwijać w tym temacie. Na szczęście uwielbiam wyrabiać ręcznie ciasto i Was gorąco do tego zachęcam, nie ma chyba nic bardziej kojącego niż miętolenie ciasta 😉

Składniki na duży około 1 kg bochenek:

680 g mąki pszennej

4 g suszonych drożdży

15 g soli

 540 ml przegotowanej wody

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj suche składniki i dodaj wodę.

Wymieszaj wszystko szpatułką, aż mąka wsiąknie cały płyn.

Przełóż tą mało zachęcającą paćkę na blat posypany mąką.

Zagniataj ciasto podsypując blat mąką. Ale uwaga! w sumie nie podsyp więcej niż 100 g mąki.

Zagniataj w 4 ruchach. Z góry.

Z boków.

i z dołu.

Zajmie Ci to około 10-15 minut.

Wyrobione ciasto przełóż do czystej miski i zawiń w folię spożywczą.  Pierwsza fermentacja 1,5 godziny.

Następnie w odstępach 50 minut złóż ciasto 3 razy. Czyli zagarnij ciasta ze ścianek do środka, tak by to co na zewnątrz znalazło się w środku.  Podsumowując:

pierwsza fermentacja 1,5 godziny

1 składanie- odłożyć na 50 minut do wyrastania

2 składanie- odłożyć na 50 minut wyrastania

3 składanie- odłożyć na 50 minut wyrastania

Wykonaj ten ruch z 4 stron miski.

Ciasto pomiędzy kolejnymi składaniami przykrywaj czystą szmatką.

Po trzecim złożeniu i wyrośnięciu  (50 minut) ciasto nabiera sprężystości i siły, oraz zaczyna pięknie pachnieć.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem, podsyp mąką (może być pełnoziarnista), uformuj z ciasta okrągły bochenek i odstaw na kolejne 1,5 godziny na wyrastanie. Ten ostatni etap może być w lodówce pod przykryciem folią na całą noc. Chleb powinien dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Rozgrzej piekarnik do maksimum (u mnie to 240 C), a wg książki powinno to być 260, na dolną półkę wstaw naczynie w wodą, aby zaparować piekarnik.   Przez pierwsze 10 minut piecz w temperaturze maksymalnej, a potem zmniejsz do 220. Ogólny czas pieczenia 35-40 minut, na środkowej, albo jeszcze niższej półce (bez termoobiegu!).

Zdjęcia robiłam po 20 godzinie, stąd taka bardzo ciemna skórka, bardziej to zdjęcie oddaje kolor:

 

 

 

 

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.