Tradycyjny biały chleb pszenny- tylko 4 składniki!
Swoją przygodę z wypiekaniem chleba w domu zaczęłam chyba od najtrudniejszych chlebów na zakwasie, chociaż może nie tyle trudnych co czasochłonnych. Postanowiłam zacząć od podstaw i upiekłam tradycyjny biały chleb, który składa się tylko z 4 składników!
Jest cudownie miękki, lekki, a do tego ma fenomenalnie chrupiącą skórkę. Zachowuje świeżość do 3 dni. Moje Miśki nie chcą już jeść kupnego chleba, więc nie mam wyboru i muszę się rozwijać w tym temacie. Na szczęście uwielbiam wyrabiać ręcznie ciasto i Was gorąco do tego zachęcam, nie ma chyba nic bardziej kojącego niż miętolenie ciasta 😉
Składniki na duży około 1 kg bochenek:
680 g mąki pszennej
4 g suszonych drożdży
15 g soli
540 ml przegotowanej wody
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj suche składniki i dodaj wodę.
Wymieszaj wszystko szpatułką, aż mąka wsiąknie cały płyn.
Przełóż tą mało zachęcającą paćkę na blat posypany mąką.
Zagniataj ciasto podsypując blat mąką. Ale uwaga! w sumie nie podsyp więcej niż 100 g mąki.
Zagniataj w 4 ruchach. Z góry.
Z boków.
i z dołu.
Zajmie Ci to około 10-15 minut.
Wyrobione ciasto przełóż do czystej miski i zawiń w folię spożywczą. Pierwsza fermentacja 1,5 godziny.
Następnie w odstępach 50 minut złóż ciasto 3 razy. Czyli zagarnij ciasta ze ścianek do środka, tak by to co na zewnątrz znalazło się w środku. Podsumowując:
pierwsza fermentacja 1,5 godziny
1 składanie- odłożyć na 50 minut do wyrastania
2 składanie- odłożyć na 50 minut wyrastania
3 składanie- odłożyć na 50 minut wyrastania
Wykonaj ten ruch z 4 stron miski.
Ciasto pomiędzy kolejnymi składaniami przykrywaj czystą szmatką.
Po trzecim złożeniu i wyrośnięciu (50 minut) ciasto nabiera sprężystości i siły, oraz zaczyna pięknie pachnieć.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem, podsyp mąką (może być pełnoziarnista), uformuj z ciasta okrągły bochenek i odstaw na kolejne 1,5 godziny na wyrastanie. Ten ostatni etap może być w lodówce pod przykryciem folią na całą noc. Chleb powinien dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Rozgrzej piekarnik do maksimum (u mnie to 240 C), a wg książki powinno to być 260, na dolną półkę wstaw naczynie w wodą, aby zaparować piekarnik. Przez pierwsze 10 minut piecz w temperaturze maksymalnej, a potem zmniejsz do 220. Ogólny czas pieczenia 35-40 minut, na środkowej, albo jeszcze niższej półce (bez termoobiegu!).
Zdjęcia robiłam po 20 godzinie, stąd taka bardzo ciemna skórka, bardziej to zdjęcie oddaje kolor:
3 komentarze
Namysłowska 3
Ok… zostaję jednak przy moim gryczanym 🙂
Nie mogę się przełamać do kontaktu fizycznego z paćka. Ale nie powiem -efekt wygląda zachęcająco.
Krysia
Wygląda super , upiekę dla moich gości ale też sie skuszę . Musze zarabiac w piątek, aby upiec w sobotę. To nic , bedzie świeżutki, dziekuje bardzo za przepis , pozdrawiam?
becky
Daj znać jak smakował 🙂