KUCHNIA

Wegański placek po węgiersku

20161030_140453 (1)(1)

Jak Wam wspominałam Misiek miał urodziny więc upiekłam z tej okazji tort, oraz zrobiłam jego ulubione danie czyli placek po węgiersku. W sumie to mój drugi raz z tym daniem, a pierwszy w wersji wegańskiej, bo jakoś nie po drodze mi z nim było. Muszę przyznać, że dawno tak bardzo nie smakował mi mój obiad, tj. zawsze mi smakuje (wiadomo), ale sos „węgierski” wyszedł mi genialny. Gabi, stwierdziła, że dawno nic tak dobrego nie jadła (podejrzane, bo zawsze tak mówi), a Misiek stwierdził, że lepsze nić oryginalne, czyli Jego proces weganizacji postępuje, a mała Miśka wciąga wszystko bez ociągania. Tak skomponowane danie jest w pełnowartościowe, bo plendze to węgle, tofu- białko, orzechy to wartościowe tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin, a poza tym w tą jesienną pluchę to balsam dla żołądka 🙂

ps. Sos będzie smakował z każdą kaszą, ryżem czy makaronem.

Składniki na 4 duże placki i sos, który wystarczy na 6 porcji:

placki ziemniaczane:

1 kg ziemniaków

1 batat (około 200 g)

50 g mąki kukurydzianej

2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki

1 cebula

łyżeczka soli

łyżeczka suszonego czosnku (lub 1-2 ząbki świeżego)

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

pół łyżeczki kuminu

20161030_123238 (1)(1)

Składniki na sos:

2 puszki pomidorów

4-6 papryk w zależności od ich wielkości

1 cebula

3-5 ogórków kiszonych

kostka wędzonego tofu

łyżeczka pieprzu

łyżeczka wędzonej papryki

łyżeczka suszonego czosnku lub 1-2 ząbki świeżego

łyżeczka ziaren ziela angielskiego (zmielić lub utrzeć w moździerzu)

2 łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki

garść nerkowców (około 50 g)

opcjonalnie: 1 ostra papryczka i 2 łyżki mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu.

20161030_132808 (1)(1)

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowanie placków ziemniaczanych, po gdy będą się smażyć to będziesz mieć wystarczająco dużo czasu, aby przygotować sos, i gdy uporasz się już z ostatnim plendzem to możesz podawać obiad. Zetrzyj ziemniaki na najdrobniejszych oczkach tarki, po czym umieść na sitku aby odciekły.

20161030_131948 (1)(1)

W dużej misce połącz wszystkie składniki na placki.

20161030_132130 (1)(1)

Jak widzisz, masa jest idealnie gęsta, aż łyżka stoi 🙂

20161030_132306 (1)(1)

Smaż kolejno placki na każdy na 2 łyżkach oleju, na złoto, aby je odwrócić i połamać, po po usmażeniu na jednej stornie zsuń plendza na duży talerz, a potem wrzuć z powrotem na patelnię, aby usmażył się z drugiej strony. Smaż na małym ogniu, około 5 minut z każdej strony.

20161030_134612 (1)(1)

Gdy placki się smażą, zabierz się za sos, czyli pokrój cebulę w półplasterki i podsmaż ja na złoto w dużej głębokiej patelni lub garnku, po czym dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż razem 5 minut. Dodaj pomidory z puszki, pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone i duś wszystko razem kolejne 5 minut. Kolejno dodaj  gęste mleko kokosowe i w tym momencie możesz dodać 2 łyżki mąki kukurydzianej, co zagęści sos, ale równie dobrze możesz ciut dłużej pogotować sos, co spowoduje jego zredukowanie/odparowanie nadmiaru wody.

20161030_135911 (1)(1)

Na oddzielnej patelni podsmaż na maleńkiej ilości tofu pokrojone w 1 cm kostkę, tak aby się przyrumieniło, a na samym końcu, dosłownie na minutę dodaj nerkowce. Dodaj do gotowego już sosu.

20161030_140421 (1)(1)

Danie podawaj ciepłe, tj. placki nie muszą być gorące, wręcz idealnie gdy są letnie, ale sos musi być ciepły, śmiało możesz posypać całość posiekana świeżą pietruszką.

20161030_140503 (1)(1)

Smacznego!

20161030_140416 (1)(1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *