Categories: KUCHNIA

Wegańskie fit ciasto bez pieczenia

Mam tak kiepski weekend, że dziś od rana piekę ciasta, pizze i pichcę. Praktycznie nigdy nie robię ciast bez pieczenia, ale musiałam coś pokombinować, aby mi „nerw” przeszedł. Tak oto macie przepis na super fit ciasto, na które składają się trzy, zupełnie różne konsysytencje, począwszy na chrupiąco-ciągnącym się spodzie, przez kokosowy krem, zwieńczony brzoskwiniowym musem.

Składniki na małą tortownicę max 20 cm:

spód:

150 g daktyli

100 g słonecznika

2-3 łyżki ciepłej wody

krem kokosowy:

100 g wiórków kokosowych

300 g mleka kokosowego z puszki

  • w sumie potrzebna jest cała 400 ml puszka

2 łyżki masła kokosowego

30 g stewii lub innego słodu (cukru około 150 g)

1 opakowanie Dżemiksu lub łyżka agaru*

skończył mi się agar, a dżemiksy to nic innego jak pektyny owocowe, więc 100 % wegańskie, a do tego tańsze i łatwiej dostępne

mus owocowy

około 500 g owoców/u mnie były to brzoskwinie ze słoika, ale mogą to być praktycznie każe inne owoce

100 ml mleka kokosowego

1 opakowanie dżemiksu lub 1 łyżka agaru

Przygotowanie:

Formę do ciasta wyłóż fiolą spożywczą. Daktyle namocz przez chwilę w 2-3 łyżkach wody, po czym dodaj słonecznik i zblenduj. Nie miksuj na jednolitą papkę, wtedy spód będzie bardziej chrupiący.

Wyłóż masę na dno formy.

Do średniej wielkości garnka przełóż mleko kokosowe, masło kokosowe, stewię oraz dżemiks/agar. Zagotuj.

Do powstałego „budyniu” dodaj wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia.

Przełóż krem na spód ciasta.

Owoce zblenduj ze 100 ml mleka kokosowego, dodaj dżemiks i zagotuj, mieszając około 3 minut.

Przełóż mus owocowy na krem kokosowy. Całość, jeżeli bardzo Ci się śpieszy umieść z zamrażalniku i po około 30 minutach możesz się obżerać tak, jak ja, lub grzecznie czekaj kilka godzin umieszczając ciasto w lodówce.

Tak wygląda całość po 30 minutach w zamrażalniku.

A tu mój patent na przenoszenie ciasta na talerz: cieniuteńka elastyczna deska do krojenia.

Smacznego!

 

Ps. Jeżeli nie zjesz wszystkiego od razu, to przechowuj ciasto w lodówce.

becky

View Comments

  • Wygląda super! Mój chłopak ma urodziny i chciałabym 'upiec' mu ciasto, ale zastanawiam czy masło kokosowe jest niezbędne do wykonania tego ciacha? Nigdy nawet go nie widziałam :(

    • "Masło kokosowe" to inaczej olej kokosowy, bez problemu kupisz w biedronce w bardzo przyzwoitej cenie, a zamiast niego śmiało możesz użyć innego oleju roślinnego.

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago