KUCHNIA

Fasolowe curry

20161002_135815 (1)(1)

Moja Miśka ostatnio mnie zaskakuje, bo rozsmakowała się w daniach na które dotychczas nawet nie chciała spojrzeć, na to wychodzi, że faktycznie można nauczyć dzieciaka smaku (napiszę Wam recenzję książki, która pomogła mi wprowadzać nowe produkty w menu Niny i wypracować pewne zachowania, jeżeli chodzi o jedzenie).  To curry Nina je 3 dzień z rzędu!

Składniki na 6 porcji:

4 rodzaje strączków każdych po 100 g suchych, u mnie było to:

100 g Pięknego Jasia

100 g przerośniętej szparagówki z własnej uprawy

100 g brązowej soczewicy

 1 puszka czerwonej fasoli

1 duża cebula

50 g rodzynek

2 ostre papryczki

puszka pomidorów lub 3-4 świeże

pęczek kolędry

puszka 400 ml mleka kokosowego

5 nasion kardamonu (nasionka ze środka wydłubać i zemleć/utłuc)

płaska łyżeczka kurkumy

łyżeczka suszonego czosnku lub 3 ząbki przeciśnięte przez praskę

łyżeczka kuminu

łyżeczka czarnego pieprzu

łyżeczka soli

3 łyżki oleju roślinnego do smażenia

ryż (ugotować w ilości wedle uznania)

20161002_110644(1)

Przygotowanie:

Najlepiej, jeżeli na noc, dzień przed przygotowywaniem tego dania namoczycie wszystkie strączki, mi się przypomniało o tym o 12, kiedy obiad był zaplanowany na 14, cóż, wyrobiłam się na 14.30.  Wrzuciłam suche ziarna do garnka, zalałam ciepłą wodą, pomoczyłam godzinę, po czym, gotowałam je razem przez 1 i 10 minut.

20161002_132258 (1)(1)

Zakładam, że suche ziarna masz ugotowane i odsączone, więc pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją przez 3 minut na dużej patelni/garnku, które pomieści całe danie.  Dodaj drobno pokrojoną i wypestkowaną papryczkę oraz przyprawy (sól na samym końcu!), wymieszaj i smaż razem 1 minutę

20161002_132539 (1)(1)

Dodaj ugotowane fasole lub te z puszki (puszkowane przepłucz w wodzie), wymieszaj i duś razem przez kilka minut.

20161002_132906 (1)(1)

Dodaj pomidorową pulpę (jeżeli używasz świeżych pomidorów to możesz je po prostu pokroić w kostkę lub zblendować). Doprowadź całość do wrzenia i duś razem 3-5 minut, do uzyskania pożądanej konsystencji. Wiadomo, im dłużej będzie gotować tym płyny bardziej odparują, i danie będzie bardziej gęste. Kwestia upodobań. Dopraw solą do smaku i dodaj posiekaną kolendrę.

20161002_135826 (1)(1)

Smacznego!

20161002_135906 (1)(1)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *