Categories: KUCHNIA

Jagodzianki

Moi Chłopcy (Misiek i tata) od kilku dni wstają o 5 rano i jeżdżą do lasu po jagody. Musiałam wziąć w pracy kilka dni urlopu bo nie dość, że muszę te jagody ogarniać to w ogródku wołają mnie już czarne porzeczki i agrest (nie, nie mam czasu się nudzić, nie wspominając o odpoczynku). Od samego rana zrobiłam jagodzianki w wersji hurtowej standardowo, pierogi z jagodami i dżemy jagodowe. To że buły sa wegańskie chyba już nie muszę dodawać? 😉

Przepis na ciasto drożdżowe już wielokrotnie zamieszczałam na swoim blogu, więc powtórzę tylko składniki:

900 g mąki pszennej

pół litra mleka sojowego

100-200 g cukru

200 g masła roślinnego

50 g drożdży

na tą ilość ciasta potrzeba 2 kg jagód i około 100 g cukru, podsmażyć razem około 3 minut.

Przygotowanie:

po wyrośnięciu ciasta podzielić je na cztery części, uformować wałki po czym pociąć na plastry. Nie bawić się w wałkowanie, tylko rozpłaszczyć porcję ciasta i faszerować konkretną łyżką jagód:

Zlepić brzegi i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem na spód.

Przykryć czystą ściereczką i zostawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Oczywiście moja kotka- Chanel, nie byłaby sobą gdyby akurat nie przebiegła przez tą blachę, na szczęście nic poważnego nie zrobiła.

Tak wyglądają po 30 minutach wyrastania.

a tak pieczone 30 minut w temp. 180 C.

Z podanej ilości składników zrobiłam jeszcze to:

niepozorne, ale po upieczeniu i dodaniu zachomikowanej w lodówce kruszonki tak się prezentowało:

becky

View Comments

  • Zastanawiam sie dlaczego wegetarianie do wszystkiego dodają masło roślinne? przecież to jest straszna trucizna!! Czy nie lepiej dodać olej? Jestem początkującą wegetarianką, jak patrzę na te przepisy z masłem roślinnym to mnie skręca! Jak można tak się truć! Pozdrawiam

    • Mirka, niech każdy używa i je to co uważa, nie nie przejmuj się tym, że się truję, mam się całkiem nieźle, zwłaszcza odkąd jestem weganką. Pozdrawiam

  • poproszę link do wpisu gdzie znajdę przepis jak zrobić ciasto drożdżowe, z góry dzięki!

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago