KUCHNIA

Krucha cynamonowa szarlotka

Nadszedł czas na jabłka, więc najlepiej otworzyć go najprostszą z możliwych szarlotek, bo jak wiecie wyznaję zasadę, że im prościej tym lepiej. Jest to klasyczna  krucha szarlotka, w której pomiędzy warstwami ciasta są jabłka.  W związku z tym, że podarowano mi najlepszą odmianę z możliwych, czyli Antonówki to postanowiłam  ich nie ulepszać absolutnie niczym, i cynamon, który  standardowo dodaje się do jabłek do dałam do ciasta. W teorii wydaje się to nikła zmianą, ale zmienia smak ciasta. Miśka stwierdziła, że moja szarlotka była tak dobra jak Pani Krysi (tej od Antonówek) a to dla mnie było naprawdę ogromny komplement 🙂

Składniki na dużą prostokątną blachę:

600 g mąki pszennej (u mnie było to 400 g białej i 200 pełnoziarnistej)

300 g zimnego oleju kokosowego (lub innej zimnej margaryny roślinnej)

200 g cukru

szczypta soli

2 czubate łyżki cynamonu

około 2 kg jabłek ( u mnie Antonówki)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieść na blacie i siekaj nożem aż do znudzenia, czyli

do czasu aż masa stanie się wilgotna i zacznie zlepiać w całość. Przy tej ilości ciasta zajęło mi to 15 minut.

Ciasto zagnieć i podziel na dwie części. Każą kulę ciasta owiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na pół godziny.

W międzyczasie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub w plasterki. W tych czworokątnych tarkach z boku są takie dwa „ząbki”, który nikt nie używa, a one świetnie nadają się właśnie do ścierania w takie półplasterki.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem i zetrzyj na tarce jedną część ciasta. Rozłóż równomiernie, a na to rozłóż jabłka.  Na jabłka zetrzyj (lub rozkrusz)  drugą część ciasta. Całość  przyduś dłońmi i posyp delikatnie cukrem.

Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C przez około 40 minut.

Smacznego 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.