KUCHNIA

Kruche ciasto z kremem, agrestem i porzeczkami

 

20150627_142442

Dziś kruche ciasto wg przepisu na babeczki które niedawno robiłam, wychodzę z założenia, że jeżeli jakiś przepis jest dobry to nie ma sensu kombinować, tylko go wykorzystywać do kolejnych. Krem podobny już też robiłam, tylko owoce są inne, tj. porzeczko-agrest (tak, tak istnieje coś takiego), agrest i czarne porzeczki. Tak naprawdę do tego rodzaju ciasta możemy wykorzystać każde owoce sezonowe- nic tylko kombinować.

Składniki na kruche ciasto:

2 kubki (około 400 g) przesianej mąki pszennej

200 g miękkiego masła roślinnego

1 duży lub 2 małe zblendowane banany

5 łyżek cukru pudru

łyżka esencji waniliowej

szczypta soli

Krem:

pół litra mleko sojowego (użyłam waniliowego)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 gałęzie rabarbaru (lub około 200 g innych owoców)

5 łyżek cukru pudru

około 1 kg owoców

20150627_100154

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto wg podanych składników

20150627_100806

20150627_100912

Ciasto  jest zwarte, nie klei się tylko przy zagniataniu wydziela odgłos „mlaśnięcia”, wtedy jest idealne.

20150627_101120

Podstawą udanego ciasta kruchego jest jego dobre schłodzenie.  Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce owinięte folią spożywczą około godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy je.

20150627_104159

Przenosimy za pomocą wałka do wysmarowanej formy, odkrawamy brzegi.

20150627_104238

Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 20 minut (sprawdzać stopień przyrumienienia)

20150627_104526

Jak widać zostało mi trochę ciasta, nie wyrzuciłam go, tylko upiekłam 20 foremek na babeczki (można je przechowywać upieczone około 2 tygodnie w pudełku).

Gdy ciasto się piekło przygotowała krem. Obrałam rabarbar, pokroiłam na małe kawałki, wrzuciłam na patelnię, zasypałam cukrem i podsmażyłam aż zmiękł, delikatnie podlewając wodą. Miękki rabarbar zbendowałam na gładką masę (dodałam też wegańskiego barwnika, który nadał mu różowy kolor)

20150627_102514

Na upieczone ciasto wykładamy krem

20150627_111450

na to owoce wciskając je w krem

20150627_111658

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na tak długo, jak długo uda Wam się je ukryć przed rodziną (minimum godzinę).

20150627_142520

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.