
Łatwe czekoladowe ciasto z porzeczkami, wegańskie wiadomo!
Mój tata życzy sobie co niedzielę dużą blachę ciasta, z uwagą „bez udziwnień i nie mów z czego zrobiłaś”. Oczywiście w między czasie ukochał mnie kilkoma kilogramami porzeczek, których ja osobiście nie lubię, ale nie względu na smak, tylko na traumatyczne przeżycie z nimi związane. Wiecie o co chodzi, jak się było dzieciakiem i jadło prosto z krzaka pakując to buzi całą kiść porzeczek i ściągając je zębami z gałązki. Więc jak tak dokładnie robiłam, co pewnego czasu, gdy gryząc zrobiło mi się nagle gorzko, wyplułam, i mym oczom ukazało się pół robaka ruszającego jeszcze nóżkami… Skoro Maniek przytargał te porzeczki to musiałam jej jakoś ogarnąć. Wpadłam na pomysł zanurzenia ich w cieście czekoladowym, które przeważnie robi się z wiśniami, ale wiśnie są równie kwaskowate, więc to połączenie nie mogło się nie udać! Ciasto jest naprawdę łatwe do wykonania, nie da się go spieprzyć. Wystarczy wszystko wymieszać i upiec. Podane składniki są na standardową dużą, prostokątna blachę, więc jeżeli macie np tortownicę 26 cm, to radzę użyć połowę składników. Aha, i śmiało można z tego przepisu zrobić muffiny, na 10-12 sztuk też wystarczy połowa składników, i około 20-25 minut pieczenia. Cisto jest lekko wilgotne, nie za słodkie, idealne do zabrania w plener.
Składniki:
650 g mąki pszennej
2 średnie banany
200 g cukru
200 g gorzkiej czekolady
300-400 g porzeczek
200 ml oleju roślinnego
250 ml mleka roślinnego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki kakao lub karobu
Przygotowanie:
Do jednej dużej miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce zblenduj banany, olej, mleko i cukier. Posiekaj czekoladę.
Wymieszaj składniki z obu misek do połączenia się składników, nie dłużej. Podaj owoce i czekoladę. Połącz.
Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C przez 50-60 minut.
Prościzna, prawda?
Smacznego!


3 komentarze
Martyna
Wygląda przepysznie! 🙂
Zapraszam do siebie – http://www.jedzrosliny.blogspot.com
Anonim
Czy ilość mąki to na pewno 650g?
becky
Tak, bo to proporcje na dużą, prostokątną blachę (40/25 cm). Na tortownicę o średnicy max 23 cm należałoby użyć połowę wszystkich składników.