KUCHNIA

Lekkie bezglutenowe ciasto z borówkami

To ciasto to troszeczkę inna jaglanka, bo przecież mąka jaglana jest zrobiona z kaszy jaglanej 😉 Już mnie znacie, i wiecie, że za jaglanką nie przepadam, ale w takiej formie to mogę jeść codziennie na śniadanie. To ciasto jest bajecznie proste do zrobienia, lekkie ale nie suche dzięki dodanym owocom. Smakowało nawet Miśce, przyłapałam ją jak wyżerała łyżką prosto z formy. A tak poza tym to całe sama zjadłam w niespełna dwa dni.

Składniki na małą formę np. tortownice o średnicy 20 cm:

200 g mąki jaglanej

150 ml mleka sojowego

30 ml octu jabłkowego

1 banan

200 g borówek lub innych owoców jagodowych

2 łyżki oleju

50-80 g cukru

łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Do mleka dodaj ocet jabłkowy i odstaw na 10-15 minut. Zblenduj banana, cukier i olej na puszystą masę.

Do powstałej masy przesiej mąkę jaglaną z sodą,  wymieszaj i dodaj mleko zakwaszone octem. Na samym końcu dodaj owoce i delikatnie przemieszaj.

Przełóż ciasto do formy lekko wysmarowanej olejem. Całość piecz 40-50 minut w temp. 180 C,  a dla pewności sprawdź czy ciasto jest suche patyczkiem (w ceramicznej formie piecze się ciut dłużej)

ps. Nakładałam ciasto jeszcze ciepłe, dlatego lekko się rozpadło. Po całkowitym wystudzeniu tak się nie dzieje.  Ze względu na owoce przechowuj ciasto w lodówce.

Smacznego!

 

 

 

 

 

7 komentarzy

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *