KUCHNIA

Pszenno żytni chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami, orzechami i rozmarynem

Kolejna wariacja na temat chleba na zakwasie, po chwilowej przerwie wróciłam na dobre do pieczenia chleba. Chleb na zakwasie różni się znacząco od tego na drożdżach, przede wszystkim tym, że jest znacznie cięższy, przez co treściwszy, bardziej sycący i o wieleee dłużej zachowuje świeżość, raz upiekłam wielki bochenek, który jadłam 10 dni i nadal był pyszny. Nie będę Was oszukiwać, z takim chlebem jest trochę zabawy, samo wykonanie chleba polega tylko na wymieszaniu składników, ale  najpierw trzeba wyhodować zakwas, czyli tak naprawdę „dzikie drożdże”, tu znajdziecie dokładny opis jak to zrobić,  potem  trzeba czekać prawie 24 h aż chleb będzie można upiec,  tyle  że robicie to raz na tydzień zmniejsza ból, a poza tym ten smak i zapach rekompensuje wszystko.  Najgorzej jest za pierwszym razem, bo wydaje się to wszystko bardzo skomplikowane, ale naprawdę warto!

Składniki na formę o wymiarach 10×18 cm:

200 g zakwasu

300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 1050

200 g mąki żytniej typ 2000

50-100 g orzechów włoskich lub laskowych

100 g suszonych pomidorów (najlepiej tych suchych, nie z zalewy)

400 ml przegotowanej letniej wody

płaska łyżeczka soli

łyżka rozmarynu suszonego, a jeszcze lepiej świeżego

 

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj mąkę, z zakwasem, solą, rozmarynem i wodą. Chleb na zakwasie nie lubi zbyt intensywnego mieszania, więc mieszaj tylko do połączenia składników. Następnie dodaj posiekane pomidory i orzechy.

Miskę z ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 8-12 h na tzw. garowanie.

Tak wygląda ciasto po 10 h. Powinno podwoić swoją objętość .

Po odsunięciu ciasta od brzegów powinno być widać gąbczastą strukturę.

Przełóż ciasto do wysmarowanej olejem formy,  najlepiej zwilżonymi dłońmi. Wyrównaj wierch. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania w ciepłe miejsce na około 8 godzin.

Ciasto ponownie wyrośnie o około 1/3. Rozgrzej piekarnik do 210 C i go zaparuj, czyli wstaw naczynie z wodą na najniższy poziom, i tuż nad nim (na półce wyżej) ustaw formę z chlebem. Piecz 40-50 minut.

Po upieczeniu  wyjmij chleb z formy wystudź najlepiej na kratce. Chodzi o to aby miał dostęp powietrza także od spodu, dzięki temu nie będzie zakalca.

Smacznego!

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *