Dla mnie lato to intensywne przygotowywanie się do zimy ;-), czas pracy w ogrodzie, walka z chwastami no i zbiory, mnóstwo tego. Zabrałam się za masowe przetwarzanie ale rodzina upominała się o ciasto, no bi ileż można jeść samych owoców. W między czasie mieszania jednego i kolejnego dżemu zrobiłam dla nich naprawdę szybkie ciasto (uwiniecie się w 30 minut), ale mimo nikłego nakładu pracy efekt powala, no i rodzinka się odczepiła, a ja mogę nadal mieszać w garach.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (to z Biedronki jest wegańskie)
400 ml mleka sojowego
200 g gęstego mleka kokosowego z puszki
60 g cukru
20 g cukru lawendowego opcjonalnie
100 g (3 czubate łyżki) dżemu wiśniowego lub po prostu zmiksuj odsączone 100 g wiśni na gładki mus
200 g wydrylowanych wiśni
200 g czarnych porzeczek
opakowanie budyniu lub 40 g mąki ziemniaczanej (aby zabarwić ciasto na różowo możesz wykorzystać sok, który odciekł z wiśni, a ilość soku dodanego do masy budyniowej zmniejsz ilość mleka)
Przygotowanie:
Wyjmij ciasto francuskie z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Formę posmaruj delikatnie olejem lub masłem roślinnym, wylep formę ciastem, i ponakłuwaj widelcem.
Przykryj ciasto papierem do pieczenia- wykorzystaj ten z opakowania po cieście francuskim i obciąż ciasto kulkami ceramicznymi lub tak jak ja Pięknym Jasiem (po pieczeniu studzę fasolę, przekładam do słoika i wykorzystuję po raz kolejny, aż się nie zwęgli).
Piecz przez 15-20 minut w temp. 220 c na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu wystudź, a w międzyczasie zrób krem.
Ugotuj budyń z 400 ml mleka, budyniu proszku i cukru (zostaw łyżkę zwykłego i lawendowego cukru do posypania ciasta). Zdejmij budyń z ognia i dodaj mleko kokosowe. Dokładnie wymieszaj. Wystudzony spód ciasta posmaruj dżemem.
Na dżem wyłóż krem budyniowy.
Na kremie ułóż owoce lekko je wciskając i posyp resztą cukru.
Możesz od razu jeść, ale będzie jeszcze lepsze jeżeli wstawisz do lodówki na minimum godzinkę.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Ciasto wygląda pysznie! A może masz jakiś pomysł na wegański lekki krem do tortu dla roczniaka. Niestety musi być bez orzechów i kakao. Czy jest coś poza kokosową bitą śmietaną?
Dziękuję :-) Robiłam krem ryżowy, według mnie dla malucha będzie idealny, , w linku przykład: http://www.greenscarf.pl/bezglutenowe-kokosowe-tartaletki-z-liczi/, albo w tym torcie był bardzo dobry krem http://www.greenscarf.pl/10-warstwowy-tort-korzenny/
Ooo! Ryżowy krem to może być to! Dziękuję:)
Proszę bardzo! Wszystkiego najlepszego dla Roczniaka :-)